Sinulle, ystäväni.

Olen kuullut alati kovenevat äänensävyt, joissa olemassaolosi kyseenalaistetaan. Olen kuunnellut vierestä kuinka Sinulta viedään sanoin oikeus omaan kehoosi ja väitetään Sinun olevan luomakunnan oikku. Olen katsonut vierestä, kuinka ammatillista arvoasemaa käytetään häikäilemättömästi hyväksi, jotta yhä useampi voisi sanoa Sinulle: “Olet viallinen, eikä Sinulla ei ole oikeutta rakkauteen ja perheeseen.”

Niin, minä olen katsonut ja kuunnellut. 

Olen paheksunut noita sanoja, tuntenut surua, kipua ja ärtymystä. Olen tuntenut myös vihaa. Olen lohduttanut Sinua ja marssinut vierelläsi. Olen kantanut sateenkaaria korvissani ja pitänyt puoliasi. Mutta silloin, kun minun olisi pitänyt nousta seisomaan ja keskeyttää väkivaltaiseksi äitynyt puhe, minä olin vaiti. Juuri silloin olisit tarvinnut minut puolustamaan Sinua. 

Silloin minun sydämeni itki.

Pride ei ole provokaatio. Se ei ole uhka kenellekään. Pride tarjoaa edes hetkeksi sateenkaaren suojan Sinulle, ystäväni. Sinä kelpaat, Sinä riität.

Jyväskylän Pride-viikkoa vietetään nyt syksyllä, jolloin luonto pukee päälleen sateenkaaren värit. Minä toivoisin osaavani olla yksi sateenkaaren raita, joka suojaa Sinua, ystäväni. En halua olla enää vaiti, vaan puolustaa Sinua silloin, kun Sinua vastaan hyökätään. Haluan olla kilpi, joka torjuu viiltävät sanat. 

Haluan, että saat hengittää vapaasti.

 

Leena Lyytinen

Kaupunginvaltuutettu

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja