Haluan nostaa esiin pari huomiota käsittelyssä olevista liikuntapaikkarakentamista koskevista aloitteista. 

Viime valtuustokaudella kulttuuri- ja liikuntalautakunta palautti jalkapallostadionia ja maauimalaa koskevat aloitteet uudelleen valmisteluun. Joulukuussa lautakunta sai kokonaisuuden uudelleen käsiteltäväksi samalla, kun hyväksyimme liikuntaolosuhteiden kehitysohjelman vuosille 2022 – 2030. 

Vaikka aloitevastaukset ovat hankkeita kohtaan melko kriittisiä, vastaa lautakunnan hyväksymä liikuntaolosuhteiden kehitysohjelma hyvin aloitteiden tavoitteisiin. Vaikka aloitteiden vastauksiin ei voi olla täysin tyytyväinen, on tärkeintä että itse hankkeet ottavat askelia eteenpäin. Haluankin kiittää viranhaltijoita hyvästä ja liikuntapaikkoja rakentavasta yhteistyöstä.

Lisäksi haluan nostaa esiin pari huomiota maauimalaan liittyen.

Aloitteen tavoitteena oli maauimalan lisääminen Jyväskylän kaupungin liikuntaolosuhteiden kehittämisohjelmaan vuosille 2022 – 2030 ja se, että toiminnan ja talouden näkökulmasta parasta toteutusvaihtoehtoa selvitetään yhdessä sidosryhmien kanssa.

Tavoite toteutuu hyvin jo aiemmin lautakunnassa hyväksytyssä olosuhdeohjelmassa.

Kyse ei ole pelkästään liikuntapalveluiden hankkeesta, vaan perusteita maauimalalle löytyy niin kansanterveyden, turismin kuin elinvoimankin edistämisestä. Jyväskylässä ei ole lapsiperheille Särkänniemen tai Muumimaailman tasoista vetonaulaa, mutta maauimala loisi yhdessä Laajavuoren, Ruusupuiston museoiden ja tulevan Hippoksen kanssa mielenkiintoisen ja kiinnostavan kokonaisuuden.

Liikuntahankkeissa on siis aina syytä katsoa myös laajemmin Jyväskylän etua. Valtakunnallisesti merkittävillä liikuntapaikoilla on mahdollisuus saada merkittävää tukea myös valtiolta. Helsinki ja Kuortane ovat olleet hyviä näiden eurojen kotiuttamisessa, ja myös meillä olisi hyvät mahdollisuudet tähän. Action sport -lajien kesäharjoitteluolosuhteilla täydennettynä voisi maauimalasta saada myös tuollaisen valtakunnallisesti merkittävän liikuntapaikan.

Hienoa, että maauimalan tarkempi sijainti- ja rahoitusvaihtoehtojen selvitys alkaa jo tulevana vuonna.

Puheenvuorot Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokouksessa 31.1.2022