Valtiovarainministeri Annika Saarikko teki Keskuskauppakamarin verotilaisuudessa tervetulleen poliittisen avauksen nostamalla keskusteluun ajatuksen ansiotuloverojen alentamisesta.

Verorahat eivät ilmesty taikaseinästä, vaan nämäkin eurot kerätään itse kunkin meistä palkkapusseista – joten keskustelu siitä millaisia määriä on pakko kerätä on aina paikallaan. Vaikka verovähennykset varmasti monissa perheissä olisivatkin tervetulleita, ja niiden lupaaminen olisi houkuttelevaa, on tärkeä pitää katse valtiontalouden tasapainossa.

Nopeasti elpyvästä taloudesta huolimatta valtiontaloutemme on vieläkin pahasti alijäämäinen. Veroalennusten tekeminen samalla velkaa ottaen olisi vastuutonta.

Myös ajoituksella on merkitystä: Tämänkaltaisia veroalennuksia pidetään perinteisesti elvyttävän taloudenpidon toimina, ja nyt olisi korkea aika kääntää keskustelu siihen, millä toimilla ja millaisella aikataululla siirrymme elvyttämisestä tasapainoisempaan taloustilanteeseen.

Sen sijaan ansiotuloveron alentaminen osana laajempaa kokonaisuutta, jossa verotuksen painopistettä siirretään työn verottamisesta päästöjen ja muiden oheishaittojen verottamiseen, olisi ehdottomasti kannatettava suunta. Sellainen ratkaisu jättäisi itse kullekin meistä enemmän rahaa tilille jokaisena palkkapäivänä. Lisäksi se auttaisi hyödyntämään tutkitusti vaikuttavia markkinatalouden mekanismeja kehittäessämme ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää yhteiskuntaa.

 

Arto Lampila

Jyväskylän kaupunginhallituksen jäsen (vihr.)

 

Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Keskisuomalaisessa 2.10.2021