Jyväskylän kaupunginhallituksen onnistunut talousarvioseminaari pidettiin 8.11.2018. Siellä Vihreitä edustivat kaupunginhallituksen pj. Meri Lumela, kaupunginhallituksen jäsenet Bella Forsgren ja Antti Törmälä sekä kaupunginvaltuuston 2.vpj. Tuija Mäkinen.

Tärkein neuvottelutavoite oli palauttaa lasten yhdenvertainen oikeus osallistua varhaiskasvatukseen. Keskustelussa Vihreiden tekemää esitystä subjektiivisen oikeuden rajauksen poistamisesta 1.8.2019 alkaen kannattivat SD, VAS ja PS. Esitys voitti äänestyksessä kaupunginjohtajan pohjaesityksen luvuin 8-5.  Lopullisesti asiasta päätetään kaupunginvaltuustossa ensi vuoden talousarvion hyväksymisen yhteydessä, mutta näillä voimasuhteilla tavoite on jo saavutettu. Vanhemmilla on jatkossa mahdollisuus valita heidän lastensa tarpeisiin parhaiten vastaava määrä varhaiskasvatusta riippumatta perheen työllisyystilanteesta. Rajaus koskee tällä hetkellä noin 700 lasta Jyväskylässä.

Kaiken kaikkiaan Jyväskylän kaupunginhallitus kasvatti kaupunginjohtajan talousarvioesitystä vielä 2,5 miljoonaa eurolla. Koko kaupunginhallituksessa vallitsi yhteinen halu pitää kiinni peruspalveluiden laadusta ja samalla säilyttää kuntatalouden tasapaino.

– Näillä lisäyksillä vastaamme kasvavan kaupungin palvelutarpeisiin. Lisäykset kohdentuvat erityisesti lasten ja nuorten palveluihin sekä hyvinvoinnin edistämiseen. Menokurin on oltava edelleen tiukka ja toimintatapoja palveluissa on uudistettava määrätietoisesti, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr).

Vihreille tärkeät asiat etenevät oikeaan suuntaan: Oppilashuoltoa ja lapsiperheiden ennaltaehkäiseviä palveluita vahvistetaan sekä vanhuspalveluita kehitetään. Myös joukkoliikenteen lipputukea nostetaan, mikä mahdollistaa lasten, nuorten ja opiskelijoiden lippuhintojen laskemisen. Ensi vuonna Jyväskylä satsaa myös kaupunkipyöriin, niiden hankinta sisältyi jo kaupunginjohtajan esitykseen.

Vuoden 2019 talousarviosta päätetään kaupunginvaltuuston kokouksessa 26.11.2018.

Lisätietoja:

https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2018-11-08_jyvaskylan-kaupunginhallituksen-budjettiesitys-2019-syntyi-hyvassa