Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat

Ensinnäkin kiitos kaupunginjohtajalle näinkin realistisesta kuntaveroprosentin esittämisestä. Se ei kuitenkaan aivan riitä ja siitä syystä ryhmämme on esittänyt veroprosentiksi 8,1 –  8 sijaan, joten kannatan Leena Lyytisen tekemää muutosesitystä.

Kuten jo talousarvioesitystä käsittelevässä puheenvuorossani nostin esiin, en voi mitenkään hyväksyä kaupunginjohtajan esityksessä olevaa kasvun ja oppimisen palveluille suunniteltua leikkausten suuruutta ja tämä pieni lisäys auttaisi meitä välttämään ne kaikkein kivuliaimmat toimenpiteet.

En ole valmis tekemään veroprosentin nostoa kevein perustein. Tarvittavia lisäeuroja sivin alaisten palveluiden kustannusten kattamiseen onkin tästä syystä etsitty koko alkusyksy, aivan kaikin keinoin, kaikkien lautakuntien alaisista palveluista. Mutta lopputulema on, että jo nykyinen leikkauslista esim. kulttuuri ja liikuntapalveluista ja kaupunkirakennepalveluista on hengästyttävä. Esimerkiksi kirjastojen lakkautus, kun ei varsinaisesti sekään, ole mielipuuhaani.

En kuitenkaan, itsekin kolmen pienenen lapsen äitinä, voi hyväksyä, että meidän kaupungissamme talous tasapainotetaan kasvun ja oppimisen palveluiden laatua merkittävästi heikentämällä.

Kapea-alaisesti, ja vain tästä näkökulmasta tarkasteltuna, veroprosentti olisi voinut olla jopa vielä hieman korkeampi, mutta veroprosentin asettamiseen vaikuttavat monet muutkin tekijät ja sillä on vaikutuksia ja seurauksia myös osto- ja elinvoimaan. Tämä veroprosenttiesitys onkin oman arvioni mukaan se vastuullinen, kestävä ja tulevaan katsova päätös, joita olen luvannut tässä salissa tehdä.

Kiitos

Katri Savolainen

Valtuustoryhmän jäsen