Hyvät iltakahvista ja voileivistä jo tässä vaiheessa haaveilevat kanssavaltuutetut sekä kotikatsomoissa popcornia tämän jännitysnäytelmän seuraamisen lomassa napostelevat kanssaihmiset ja muut kuulijat… Päätin käyttää hyväkseni mahdollisuuden puhua lempiaiheestani – ruoasta!

No niin. Nyt siellä jo osa pureskelee epätoivoisena alahuultaan välipalaksi ja miettii, että nyt tuo ituhippi pitää jonkun saarnan hiilijalanjäljestä ja vegaanisesta ruoasta. Ei.

Sivuan kaupunginjohtajan talousarvioesitystä, koska sitä lukiessani totesin, että mikäli esityksessä mainittu Kylän kattauksen hävikin vähentäminen 14,45 prosentista tavoitelukemaan 12 tuo karkeasti tarvikkeiden ja raaka-aineiden osuudesta laskettuna parhaimmillaan 190 000€ säästöä vuodessa. Resurssiviisausohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, että ruokahävikin määrä olisi vuoteen 2030 mennessä 8 %.

Lyhyelläkin matematiikalla voidaan siis varovasti olettaa, että ruokahävikkiin ja tarvikkeiden tehokkaaseen hyödyntämiseen puuttuminen voisi tuoda kaupungille vuositasolla puolen miljoonan euron säästöt pitkässä juoksussa nykytilanteeseen verrattuna.

Resurssiviisausohjelmaa tarkastellessa kiinnitin henkilökohtaisesti huomiota myös mainintoihin lisää uusia kasvisruokareseptejä ja lisää uusia vegaaniruokareseptejä. Ja kyllä: terveelliseen, maistuvaan, monipuoliseen ja edulliseen ruokavalioon kuuluu mittavasti kasviksia.

Mutta uusia reseptejä voisi yhtä hyvin olla uusia, hyviä reseptejä. Ei ketään kiinnosta, onko resepti uusi vai vanha, kunhan se on maistuva. Ja miksi tällä on väliä? Jos ruoka on hyvää, niin myös sen hävikkiin päätymisen todennäköisyys on merkittävän paljon pienempi. Kylän Kattaus kuulemma pyrkii luomaan maistuvia reseptejä ja hyvä niin. Mutta ruokateollisuuden uusien valikoimien odottaminen on turhaa jahkailua, sillä raaka-aineita on jo kotimaisissakin vaihtoehdoissa riittävästi.

Resurssiviisaaseen ja tietyt seikat huomioon ottaen eettiseenkin ruokaan voidaan sisällyttää jossain määrin myös eläinperäisiä tuotteita. Mutta silloin kun näin tehdään, niin parhaita vaihtoja olisivat sopivissa määrin mm. kotimainen kala, ilmastoystävällistä ruokavaliota ajatellen myös esim. kananmunat ja kaikessa olisi tietenkin hyvä suosia lähituotantoa muun mainitun lisäksi sekä Kylän Kattauksen toiminnassa että kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa.

Unohdetaan mustavalkoinen asetelma tässäkin, kaivetaan ne herneet pois nenästä sen sijaan lautaselle – anteeksi, tämä oli ehkä hieman ällöttävä mielikuva – ja pyritään tässäkin asiassa oikeasti yhteistä hyvää kohti.

Puheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksessa 31.10.2022