Haluaisin sanoa sanasen suosikkipuheenaiheestani ruoasta. Ruokahävikin kirjaaminen strategiaan sitouttaisi Jyväskylän kaupunkia konkreettisiin tekoihin ja olisi lisäksi käytännöllinen tapa mitata paitsi hukkaan heitettyä ruokaa, myös samalla hukkaan heitettyjä euroja.

Mitä tulee kasvisruokaan, toivon kovasti, että juuri me kaikki yhdessä pystymme keskustelemaan ja sopimaan asiasta kuin aikuiset konsanaan. Onneksi tässä valtuustossa tuntuu olevan sen verran fiksuja ihmisiä, ettei kukaan kuvittele muutaman pavun ja porkkanan lisäämisen lautasille tarkoittavan sitä, että minä henkilökohtaisesti haluan tulla tyhjentämään lauantaimakkarat teidän kaikkien jääkaapeista.

Meillä on valta ja voima tehdä tässäkin asiassa tutkittuun tietoon perustuvia päätöksiä, jotka ovat paitsi eettisiä ja ekologisia, myös parantavat ihmisten hyvinvointia ja terveyttä monella eri tavalla. Maku ja ravintoarvot tietysti huomioiden.

Monissa muissa kaupungeissa ja myös yritysmaailmassa kasvisruoan paremmuuteen monessa suhteessa on herätty jo aikaa sitten. Jos Jyväskylä haluaa pysyä myös opiskelijoiden silmissä kiinnostavana, asiaa voidaan ajatella kaiken lisäksi myös vetovoimatekijänä.

Lähi- ja luomuruoan suosimista silloin, kun se on järkevää ja mahdollista, ei varmaankaan tarvitse hirveästi edes perustella? Koen ilmapiirin sen suhteen jo valmiiksi myönteiseksi.

Puheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksessa 21.2.2022