Tammikuun 23. päivä Suomessa järjestetään ensimmäistä kertaa aluevaalit, joissa valitaan edustajat aluevaltuustoihin.

Ennakkoäänestys on kotimaassa 12. – 18.1.2022 – äänestää voit siis jo tänään! Mukaan tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen ja kasvomaskin. 

MIKSI ALUEVAALIT PIDETÄÄN?

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä aiemmin kuntien vastuulla olleet sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen siirtyvät hyvinvointialueille, jotka siis vastaavat sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä 1.1.2023 alkaen. Niissä ylintä päätösvaltaa käyttävät aluevaltuustot valitaan nyt aluevaaleissa.

Uudistuksen avulla halutaan parantaa palvelujen saatavuutta ja kaventaa hyvinvointi- sekä terveyseroja. Vastata väestön ikääntymisen tuomiin haasteisiin.

MISTÄ ALUEVALTUUTETUT PÄÄTTÄVÄT?

Säilyvätkö terveyskeskukset? Lisätäänkö rahaa ja resursseja mielenterveysongelmien ehkäisyyn? Saavatko vanhukset laadukasta hoivaa? Missä lähin neuvola sijaitsee?

Tämänkaltaiset asiat kuuluvat aluevaltuustojen päätösvaltaan.

Valtuustot eivät voi vaikuttaa alueella käytettävissä olevaan rahamäärään, mutta sen tehtävänä on jakaa valtiolta saatavat varat parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä tarkoittaa merkittäviä rakenteellisia muutoksia nykyiseen järjestelmään. 

LÖYDÄ OMA EHDOKKAASI!

Tutustu Keski-Suomen vihreisiin ehdokkaisiin täällä: Keski-Suomen Vihreät aluevaaliehdokkaat