Muutamia nostoja kaupunginjohtajan talousarvioesityksestä vuodelle 2022. Ensi vuoden yksi merkittävistä tehtävistä on kerran valtuustokaudessa päivitettävä Resurssiviisas Jyväskylä 2040 -ohjelma. Jyväskylä on valtuuston päätöksellä asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali vuonna 2030 sekä päästötön, jätteetön ja ylikulutukseton kestävän hyvinvoinnin kaupunki vuonna 2040. Nämä ovat hyvät tavoitteet ja niitä on pidettävä kiinni.

Uusia toimia tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan ja kun ohjelmasisältöä toimenpiteineen saadaan suunnitellusti päätöksentekoon alkukesällä 2022, olisi tulevina vuosina hyvä harkita myös ilmastotoimien budjetointia talousarviossa. Tätä on jo tehty esimerkiksi Tampereella ja Joensuussa.

Kaupunginjohtajan esityksestä käy hyvin myös ilmi, kuinka ensi vuonna päästään eteenpäin myös luonnonsuojelussa. Talousarviossa on ensi vuodelle osoitettu toteutuvaksi pitkään valmistellut kaupat valtion kanssa luonnonsuojelualueiden perustamiseksi. Korvausta näistä on laskettu saatavan 1, 2 miljoonaa euroa. Luonnonsuojelualueiden perustaminen tulisikin olla suunnitelmallista ja toteutusta ajoittaa vuosittain toteutettavaksi sillä esimerkiksi Metso-ohjelmaan kautta kaupunki voi toteuttaa suojelutavoitteitaan ja samalla saada tuloja, ihan huomattaviakin. Alueet myös säilyvät kaupunkilaisten käytössä ja niistä pystyvät nauttimaan myös tulevat sukupolvet – kaikki voittavat -tilanne siis.

Puheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksessa 8.11.2021