Lämmin kiitos siitä, että virkahenkilöt ovat uskaltaneet tarttua rohkeasti korkeaan rakentamiseen ja uusiin kaupunkisuunnittelun periaatteisiin Kalevankadulla ja tulevissa uusissa ydinkeskustan kohteissa. Korkea rakentaminen mahdollistaa keskusta-alueen asukasmäärän nostamisen ja uudenlaisen asumisen kuntalaisille. Osa viihtyy ydinkeskustan sykkeessä ja osa haluaa osa asua maaseudun rauhassa. Jyväskylästä on mahdollista tehdä houkutteleva paikka asua turvaamalla asumiselle monipuolisia ja omaleimaisia vaihtoehtoja.

Myös ydinkeskustan elinvoiman kannalta asukasmäärän nostaminen on äärimmäisen tärkeää. Yritykset tarvitsevat asukkaita asiakkaikseen. Tämä tiivis rakentaminen ja asukasmäärän nosto ovat yksi pakollisista keinoista pitää keskusta-alue elinvoimaisena, sillä maailman trendit kuten verkkokaupan kasvu on suunta, jota vastaan on vaikea taistella.

Kalevankadun kohteessa erityisen hienoa on, että suunnitelmassa on huomioitu kaupunkivihreän määrä ja talon asukkaille tarpeellinen virkistäytymispaikka katolle sijoitetulla viherpihalla. Näitä ratkaisuja tullaan toivottavasti näkemään myös jatkossa ja siten huolehtimaan asukkaille viihtyisästä ympäristöstä sekä samalla luonnon monimuotoisuudesta.

Kaupunkivihreän määrän osalta olemme jo kaupunkirakennelautakunnassa nostaneet esille Jyväs-Parkin roolin. Osalla Kalevankadun asukkaista näkymä on suoraan Jyväs-Parkin parkkihalliin. Nostamme edelleen esille sen, että Jyväs-Parkin tulee ehostaa parkkihallin seinämää lisäämällä siihen kasvillisuutta ja muita viihtyisyyttä lisääviä elementtejä. Näin asukkaat voivat nähdä viihtyisän maiseman ja myös Jyväs-Parkki kantaa vastuunsa ydinkeskustan elävöittämisessä. Kaikkien toimijoiden tulee ottaa vastuu ydinkeskustan viihtyisyydestä ja elinvoimaisuudesta omalla tavallaan.

Puheenvuoro kaupuginvaltuuston kokouksessa 18.1.2021