Uimahallit ovat todellisia koko kansan liikuntapaikkoja. Nykyisin lähes kaikki lajit markkinoivat niiden sopivan vauvasta vaariin, mutta AaltoAlvarissa vesiliikunnasta nauttivat niin 3kk ikäiset vauvauimarit, 100-vuotiaat ikäihmiset kuin raskaana olevat äiditkin. Turvalliset allasolosuhteet palvelevat myös hyvin eri lähtökohdista kunnostaan huolehtivia, niin leikkauksista kuntoutujia kuin kilpaurheilijoitakin.

Vesiliikuntakeskus AaltoAlvarin kylpyläosaston peruskorjaus ja laajennus vastaa hyvin näiden kaikkien eri käyttäjäryhmien tarpeeseen tilanteessa, jossa allastilojen puute rajaa jyväskyläläisten vesiliikuntamahdollisuuksia.

Valitettavasti tontti ja vallitseva taloustilanne ei mahdollista nelirataista 25 m:n allasta isompaa laajennusta. Vesiliikuntaseurat täyttäisivät tuon ratatilan pelkästään arki-iltaisin vaikka heti, ja lisätilaa kaipaavat yhtälailla myös ohjatut ryhmät ja omatoimiliikkujat.

Kylpylän altaiden uudelleen muotoilu ja uuden altaan säätömahdollisuus kuitenkin mahdollistavat tilojen entistä tehokkaamman ja monipuolisemman käytön, joten suunnitelmaa voi pitää onnistuneena. Kylpyläosasto palvelee jatkossa yhä enemmän vesiliikunnan näkökulmista tarjoten monenlaisia virikkeitä eri käyttäjäryhmille. Samalla kylpylöistä tutut viihde- ja rentoutumiselementit toimivat edelleen osana kokonaisuutta täydentäen palvelutarjontaa.

Jatko suunnittelussa kaupungissa toimivien liikunnan ja urheilun tutkimuslaitosten tarpeet on syytä ottaa huomioon. Lisäksi kylpyläosaston akustiikkaan on kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta melutaso saadaan nykyistä matalammaksi.

Viime vuonna menestyksekkäästi toteutettu kesäaukiolo ja kausikorttikampanjat, yhdessä muiden käytännön järjestelyiden kanssa luovat pohjan, jolla myös peruskorjattu ja laajennettu AaltoAlvari täyttyy iloisista vesiliikkujista myös tulevaisuudessa.

Kuntosalikapasiteetin osalta U1-urheiluhallin käyttöönotto olisi erittäin toimiva. Toivon, että kaupunki ja Yliopistokiinteistöt löytävät taloudellisesti kestävän ratkaisun ja myös siltä osin hanke voidaan toteuttaa pikaisesti.

Näillä sanoin, vihreä valtuustoryhmä kannattaa hankesuunnitelman hyväksymistä.

[Puheenvuoro valtuustossa 8.6.2020 AaltoAlvarin peruskorjaushankesuunnitelmasta]