Bella Forsgrén.

Haluan muistuttaa meitä kaikkia jostain: Suomen UNICEF myönsi viime maaliskuussa Jyväskylän kaupungille Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen sitoutuneesta ja aktiivisesta kehittämistyöstä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Erityismaininnan Jyväskylä sai ennakko- ja lapsivaikutusten arvioinnin edistämisestä osana päätöksentekoa, muun muassa subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamisen valmistelussa.

Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola mukaan Lapsiystävällinen kunta – Tunnustus on sekä kiitos Jyväskylälle jo tehdystä työstä että, velvoite ottaa lapsiasiat jatkossa entistä vakavammin.

Me vihreät otamme asian erittäin vakavasti!

Jyväskylän tulee lapsi- ja perheystävällisenä kuntana edistää johdonmukaisesti perheiden yhdenvertaisuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista.

Kaupunginhallituksen esittämät panostukset kasvun ja oppimisen sekä perusturvanpalveluihin ovat erittäin tärkeitä! Ne mahdollistavat subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautuksen sekä sen, että palvelujen tasosta ei tingitä.

Lasten hyvinvoinnin edistämisessä keskeisessä asemassa ovat peruspalvelut.

Perhekeskustoiminta, toimiva ja laadukas varhaiskasvatus ja peruskoulu sekä monipuoliset vapaa-ajan mahdollisuudet ovat asioita, joihin on investoitava.

Meidän on hyvä muistaa se, että panostukset lasten ja lapsiperheiden palveluihin eivät ole kuluerä, vaan investointi, ja vieläpä erittäin kustannustehokas sellainen.

[Puheenvuoro Jyväskylän kaupunginvaltuuston talousarviokeskustelussa 26.11.2018]