Sote- ja maakuntaratkaisun myötä kuntien tehtävä kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä korostuu. Satsaus nuorten seksuaaliterveyteen maksaa itsensä takaisin sekä lisääntyneenä terveytenä että vähentyneinä kustannuksina. On aina järkevämpää lisätä ehkäiseviä palveluita kuin maksaa korvaavista palveluista. Tämän vuoksi sekä sosiaali- ja terveysministeriö että terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ovat suositelleet valtuustoaloitteemme mukaista ilmaista ehkäisyä nuorille.

Ymmärrän hyvin tiukan talouden raamin ja valtuustoaloitteeseen sisältyvän vastauksen. Toivon, että perusturvalautakunta jatkaa asian pohdintaa ensi vuoden aikana ja pohtii myös sitä, onko tehokkaampaa käyttää tuo 12 000 euroa yhden hankkeen sijaan seksuaali- ja lisääntymisterveyden perustyöhön.

Kannatan lämpimästi sitä, että vuoden 2018 talousarvioon valmistellaan pysyvä käytäntö maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja varataan sitä varten riittävät eurot.

[Puheenvuoro Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.11.2016 Vihreiden nuorten maksutonta ehkäisyä käsittelevän valtuustoaloitteen käsittelyssä.]