Jyväskylästä pyöräilykaupunki

Potkitaan kuormapyörän renkaita 15.9.2012

Pyöräily on nopeaa ja vaivatonta

Pyörällä pääsee aikatauluista riippumatta ovelta ovelle ja varsinkin ruuhka-aikaan fillari on keskustassa nopeampi kuin henkilöauto tai bussi. Pyörällä lähteminen ja pysäköiminen on usein vaivattomampaa kuin autolla ja hyvällä suunittelulla pyöräilyetäisyydet voidaan tehdä lyhyemmiksi, kuin autoreitit. Laadukkaat ja hoidetut väylät houkuttelevat asukkaita pyöräilemään.

Pyöräilyolojen kehittäminen on kannattava investointi

Kööpenhaminassa on laskettu kaikki liikkumisen kustannukset välillisine seuraamuksineen: yhteiskunnalle yksi pyöräilty kilometri tuo säästöä 0,16 euroa, autoiltu kilometri lisää kustannuksia 0,1 euroa. Suurin säästö syntyy terveydenhuoltokustannuksissa. Lisäksi polkupyöräilyn tarvitsemat investoinnit ovat vain murto-osa autoilun vaatimista.

Eheä kaupunkirakenne luo edellytykset pyöräilyn kehittämiselle

Jyväskylässä kolmen kilometrin säteellä keskustasta asuu peräti 80 % kantakaupungin väestöstä. Uudetkin asuinalueet tulee rakentaa niin, että palvelut ovat kävely- tai pyörämatkan päässä ja joukkoliikenteen käyttö on vaivatonta.

Tarvitaan pyöräilyn kokonaissuunnitelma

Jyväskylään tulee laatia pyöräilyn kokonaissuunnitelma, jossa asetetaan tavoitteet ja askelmerkit pyöräliikenteen kehittämiseksi, sekä listataan kattavasti ne toimenpiteet, joilla tavoitteisiin päästään. Suomessa on valtakunnallinen pyöräilyn ja kävelyn strategia. Sen pohjalta voidaan luoda Jyväskylän pyöräilyn kokonaissuunnitelma.

Kävelijät ja pyöräilijät erilleen

Jalankulku ja pyöräily ovat ensisijaisia kulkumuotoja keskusta-alueilla. Ahtailla kaduilla jalankulkijoita ja pyöräilijöitä ei pidä saattaa taistelemaan tilasta keskenään. Kaupungissa autoliikennettä tulee rauhoittaa ja pyöräilylle on osoitettava pyöräkaistoja sekä pyörätaskuja.

Pyöräily on ympärivuotista

Pyöräliikenteen tulee olla sujuvaa ja turvallista läpi vuoden, myös keskustan ulkopuolella – talvipyöräily ei voi yleistyä jos vain autoväylät aurataan ja pyöräteillä on kinos.

Pyöräpysäköinti kuntoon

Vaivaton ja turvallinen pyöräpysäköinti lisää pyöräilyn suosiota. Pyöräparkkeja tulee lisätä matkakeskuksen luokse, oppilaitosten kampuksille, kävelykeskustaan ja bussipysäkkien yhteyteen. Uusien rakennusten pyöräpaikoista tulee huolehtia kaavoituksessa.

Pyöräily on onnellisen kaupungin merkki

Pyöräilevä kaupunki on puhtaampi, hiljaisempi, turvallisempi, tasa-arvoisempi ja kauniimpi kaikille asukkailleen ja vierailleen. Pyöräilevässä Jyväskylässä on kaikkien mukavampi elää.