Hyvät valtuutetut!

Annan arvoa sille työlle, jota keskustan valtuustoryhmä on tehnyt ottaessaan kantaa tähän selvitykseen. Paikoin tulee kuitenkin sellainen tunne, että eriävän mielipiteen esittäminen on tärkeämpää kuin lopputulos. Toivoisin, että Jyväskylän kaupunginvaltuusto ei lähtisi tekemään tämänkaltaisella asialla symbolista puoluepolitiikkaa vaan vetäisi yhteisesti todetuista talouskehitystä, huoltosuhdetta ja työllisyyskehitystä kuvaavista faktoista johtopäätökset.

Ihmettelen, miksi keskusta kritisoi näin vahvasti uudistusta, jonka tavoite nimenomaan on lähipalveluiden turvaaminen sekä kuntalaisten itsehallinnon vahvistaminen?

Kukaan ei kannata sellaista keskustan vastustamaa uudistusta, jossa uhkaillaan lähipalveluiden alasajolla ja lähidemokratian kuihtumisella.

Täällä tuetaan uudistusta, joka turvaa lähipalvelut, niiden rahoituksen ja lähidemokratian sielläkin, missä ne nykymenon jatkuessa väistämättä kuihtuvat pois.

1.     Monet lisäyksistä eivät muuta olennaisesti olemassa olevan tekstin sisältöä (sivut 1, 2, 3)

2.     Keskusta vaatii, että kuntauudistus tulee tehdä kuntien kesken yhdessä arvioiden, vaiheittain ja yhdessä asiantuntijoiden sekä kuntalaisten kanssa laajapohjaisella parlamentaarisella valmistelulla. Nähdäkseni näin on jo toimittu ja tämäkin keskustelu yhdessä kuntakierrosten kanssa osaltaan sen myös todistaa. Toki kuntauudistus lähtee hallitusohjelmasta, mutta uudistuksen tavoitteet ja tarpeet ovat olleet tiedossa jo monta hallituskautta ja niiden eteen myös keskusta on tehnyt hyvää työtä.

3.     Eikö keskustan valtuustoryhmä jaa rakennetyöryhmän esittämiä haasteita tarpeeksi suurina, kun se esittää vuotta 2015 aikaisimpana mahdollisena aikatauluna toteuttaa uudistuksen toimeenpano ja pyrkii epäsuorasti lisäyksillään pitkittämään prosessia.  On aina parempi ennakoida kuin reagoida, sillä rypistely on turhaa siinä vaiheessa kuin mämmit on jo housussa. Toivon myös keskustalta vastuullisuutta, vaikka houkutus puolueen kannatuksen nostamiseen keinolla millä hyvänsä on ymmärrettävää.