Valtuustokysymys apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivistolle kiinalaisten katukivien käytöstä kaupungin tilaamissa töissä

20.8.2007

Kiinasta on tullut suuri katukivien tuottaja. Kiinalaisia katukiviä käytetään myös Jyväskylässä, viimeisin kohde on ollut Yliopistonkadun saneeraustyömaa. Kiinalaista katukiveä Suomeen toimittaa mm. Lemminkäinen Oy.

Kiinan työoloista on tullut hälyttäviä tietoja. Tiedossa on, että maassa käytetään yleisesti lapsityövoimaa. Vasta heinäkuussa vapautettiin Shanxin ja Henanin maakunnissa jopa tuhat aikuista ja lasta, jotka oli pakotettu orjatyöhön hiilikaivoksissa ja tiilitehtaissa.

Ruotsissa useat kunnat lopettivat kiinalaisten katukivien käytön, kun paljastui, että miljoonat kiinalaiset kivityöntekijät ovat sairastuneet pölykeuhkoon puutteellisen työsuojelun takia. Suurista kaupungeista mm. Tukholma, Göteborg ja Uppsala ovat hankkimassa lisätietoa louhosten työoloista.

Hyvää luonnonkiveä on saatavana myös Suomesta, joskin siitäkin suuri osa valitettavasti kuljetetaan jatkojalostettavaksi Kiinaan. Jyväskylän seutu on aikanaan ollut kuuluisa mustasta graniitistaan.

Vihreä valtuustoryhmä esittää, että Jyväskylän kaupunki luopuu kiinalaisten katukivien tilaamisesta ja käytöstä niin kauan kuin kivien alkuperästä ja kivityöläisten olosuhteista ei ole täyttä varmuutta. Kivien rahtaaminen toiselta puolelta maapalloa on myös ekologisesti kyseenalaista. Vihreä valtuustoryhmä kysyy kaupungin liiketoimintatoimialaa johtavalta apulaiskaupunginjohtajalta liikelaitos Altekin katukivien käytöstä seuraavaa:

  1. Kuinka paljon kiinalaista kiveä Jyväskylässä on käytetty vuosina 2005-2007? Onko kaupungin yhdyskuntatoimen tilaamissa töissä käytetty EU:n ulkopuolella louhittua ja jalostettua kiveä?
  2. Millaisissa oloissa Jyväskylässä käytettävät kivet louhitaan? Onko hankinnassa selvitetty käytetäänkö kivien tuotannossa lapsityövoimaa? Onko kivien tuotanto-olosuhteiden työsuojelu hoidettu asiallisesti niin, ettätyöntekijät eivät altistu kivipölylle?
  3. Mikä on kivien kuljettamisen ekologinen vaikutus?
  4. Onko kilpailuttamisehdoissa huomioitu eettiset ja ekologiset seikat?

Tuija Mäkinen

Vastaus

Apulaiskj. Timo Koiviston suullinen vastaus valtuustokysymykseen perustui
näihin Altek liikelaitokselta saatuihin tietoihin:

Jyväskylän kaupunki
ALTEK Aluetekniikka
16.08.2007

Vastaus Tuija Mäkisen Valtuustokysymykseen (20.08.2007).

Jyväskylän kaupungin Yhdyskuntatoimi, silloinen Tekninen Palvelukeskus on laatinut reunakivien laatuvaatimukset, päivätty 4.3.2002, jossa on määritelty graniittisten reunakivien teknisiä ja laadullisia ominaisuuksia. Altekin tarjouspyynnöt on laadittu näiden laatuvaatimuksien pohjalta. Jos
nämä laatuvaatimukset täyttyvät, hankintapäätös tehdään halvimman tarjouksen perusteella.
Teemme kerran vuodessa tammi-/helmikuussa tarjouskyselyn seuraavan kesän kivitarpeiden perusteella.

1. ALTEK Aluetekniikka on hankkinut luonnonkiviä eri toimittajilta
EU:n ulkopuolelta (Kiina) vuosien 2005-2007 aikana seuraavasti:

2005: Luonnonkivi Palin Oy: graniittilaattaa 920 m²

Askolan Granit A. Heikkilä graniittireunak. 400 m ja noppaa 130 m²

Kiviexpertit Oy graniittireunakiveä 2 230 m

2006: Asbegran Oy graniittireunakiveä 3 680 m

2007: Luonnonkivi Palin Oy graniittireunakiveä 3 100 m

eli kolmen vuoden aikana yhteensä n. 10 km.

2. Olemme saaneet tämänvuotiselta kiventoimittajalta Luonnonkivi Palin Oy:ltä selvityksen , että heidän yhteistyökumppanilla Kiinassa on voimassa oleva ISO 9002 laatujärjestelmä. Lisäksi he ovat mukana FinnWatch-tutkimusverkon kautta eurooppalaisessa nk. Code of Conduct -hankkeessa kivisektorille. Siinä heidän on tarkoitus selvittää kiinalaisten työoloja ja ympäristöasioita sikäläisissä kivilouhimoissa ja -jalostamoissa.

Itse emme ole käyneet Kiinassa emmekä ole saaneet Kuntaliitonkaan kautta tietoja kiinalaisten kivityöntekijöiden työoloista.

3. Käsittääkseni täysiin kontteihin pakatut kivet (15 konttia a´ 30 tn/200jm kiveä) eivät laivarahtina ole kovin suuri ekologinen kuorma suhteessa maantiekuljetuksiin Suomen maakamaralla

4. Emme ole vielä lisänneet vaikeasti arvioitavia eettisiä ja ekologisia seikkoja tarjouspyyntöihimme. Kunhan saamme lisäselvityksiä voimme tarkistaa asiaa.