Sain kunnian korkata Jyväskylän vihreän valtuustoryhmän blogin. Tekstiä miettiessäni kävin läpi mennyttä syksyä ja siihen mahtuneita tärkeitä teemoja. Itselleni koulutukseni ja työnikin kautta mieluisat energia-asiat ovat saaneet Jyväskylässä suurta paikallista painoarvoa Mustankorkean avatessa elokuussa biokaasuaseman. Samoin syyskuun alussa avautuva Gasumin kaasutankkaus-asema Ruokosaaressa on varmasti omiaan kasvattamaan Jyväskylän kaasukäyttöisten autojen lukumäärän nykyisistä muutamista kymmenistä moninkertaiseksi. Omassa taloudessanikin autonvaihdon tultua ajankohtaiseksi minun oli helppo päätyä ekologisin ja taloudellisin perustein kaasukäyttöiseen.

Toinen merkittävä ja ajankohtainen asia on kaupungin talous. Omalta osaltani kaupungin talouteen tutustuminen käynnistyi toukokuussa järjestetyssä uuden valtuuston seminaarissa Peurungassa, jossa kaupunginjohtaja Koivisto kertoi edellisen valtuuston saaneen kaupungin talouden kovalla työllä tasapainoon. Uuden valtuuston tehtävänä olisi paitsi pitää nykyinen korjattu ja tasapainoinen kurssi, samalla huolehtia kaupungin työttömyyden pienentämisestä, palveluista, kilpailukyvystä ja vetovoimasta. Kaikki uudetkin valtuutetut ovat viimeistään nyt, talousarviokeskustelujen käydessä lautakunnissa ja hallituksessa kuumimmillaan, havahtuneet kuntatalouden realiteetteihin, minä itse mukaan lukien. Talouden tasapaino ei ole synonyymi sille, että kaupungin rahaa riittäisi automaattisesti kaikkeen tarvittavaan. Kompromisseja on tehtävä ja asioita arvotettava, hyvästä tahdosta huolimatta välillä epäreilunkin tuntuisesti.

Jyväskylän politiikan syksyyn oman sävynsä ovat tottakai tuoneet myös vihreät keltanokat. Huhtikuun kunnallisvaalien tulos osoitti Jyväskylän halun vihertyä. Kesäkuusta lähtien kaupungin politiikassa onkin menty tulosta kunnioittaen vihreässä komennossa paitsi valtuuston myös kaupunginhallituksen, lautakuntien ja muiden luottamustehtävien kokiessa vihreän vyöryn päättäville paikoilleen. Minulle ja muille keltanokille se on tarkoittanut lukuisia uusia asioita haltuun otettavaksi ja omaksuttavaksi. Omaksuminen on edellytys vaikuttamiselle ja muutamat kuluneet kuukaudet ovat osoittaneet, että ryhmämme on erittäin hyvällä tiellä.

Vihreä valtuustoryhmämme toimii erittäin suunnitelmallisesti ja systemaattisesti siitä huolimatta, että moni meistä on kuntapolitiikan ensikertalainen. Ryhmän innokkuuteen ja valtavaan haluun vaikuttaa tuovat oivan tukensa konkarit, joita on minunkin kiittäminen monesta neuvosta jo tähän asti. Poliittinen keltanokkaisuuteemme ei kuitenkaan tarkoita tietämättömyyttä saati puolivillaista suhtautumista käsiteltäviin asioihin. Kokemusta ja osaamista on monenlaista. Ryhmämme on ominaisuuksiltaan ja taustoiltaan hyvin laaja-alainen, mikä on meille luonnollisesti rikkaus myös päätöksenteossa. Alkusyksy on osoittanut, kuinka vaikeissakin asioissa ryhmämme osaa käydä hyvää ja erittäin perusteellista keskustelua asioiden eri katsantokantoihin perehtymiseksi ja kokonaisnäkemyksen muodostamiseksi. Untuvikkoina olemme saaneet kasvattaa suojaavaa höyhenpeitettä pikavauhdilla huomatessamme kirvoittaneemme yllättävänkin tunteikkaasti milloin vasemmalta tai milloin oikealta tulleita vihjailuja vääristä mielipiteistä. Itse näen asian niin, että meidän pitää pystyä tekemään päätöksiä sen mukaan, mikä käytettävissä oleva tieto huomioiden tuntuu oikealta ja parhaalta, eikä sen mukaan miten on ollut tapana. Menneisyyden sijasta me haluamme kiinnittyä tulevaisuuteen. Valtuuston suurimpana Jyväskylän vihreä valtuustoryhmä on avoin yhteistyölle, mutta muodostaa mielipiteensä itse.

 

Antti Törmälä

Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen

 

email: antti.tormala@jkl.fi

facebook: https://www.facebook.com/VastuunkantajaAnttiTormala/

twitter: @AnttiTormala