Arvoisa puoluekokousväki,
Olen Keski-Suomen aluehallituksen jäsen. Istun siis sillä paikalla, jolta Keski-Suomen sotepalveluiden ohjausta voi tällä uudella hallinnon tasolla kaikkein vaikuttavimmin tehdä.
Hyvinvointialueiden toistellaan jatkuvasti olevan autonomisia toimijoita, mutta haluan nostaa julkisesti esiin huoleni hyvinvointialueiden todellisesta poliittisesta vallasta.
Sillä valitettavasti kokemukseni poliittisista vaikuttamisen mahdollisuuksista valtuustossa ja hallituksessa on ollut toinen. Me päättäjät olemme olleet hyvinvointialueiden perustamisesta lähtien hyvin ahtaassa paikassa.
1) Meillä ei ole vaikutusvaltaa rahoituksen suuruuteen.
2) Eduskunnassa säädetyt lait ohjaavat hyvin tarkkaan ketä, miten, kuinka nopeasti ja millä mitoituksella palveluissamme asiakkaita hoidetaan.
Alueelliselle poliittiselle ohjaukselle on nykyjärjestelmässä jäänyt hyvin vähän tilaa.
Aluevaltuutettujen tehtäväksi on korostuneesti jäänyt eduskunnassa säädettyjen lakien ja ohjausasiakirjojen sanoittaminen viranhaltijoillemme, jotka sitten parhaalla ammattitaidollaan yrittävät tässä hankalassa paikassa tehtäväänsä täyttää.
Väitän, että tämä sama poliittinen ohjaus saatettaisiin varsin hyvin saada tehtyä myös suoraan eduskunnan ja ministeriöiden tasolta.
Emme ainakaan tarvitse siihen välikädeksi 21:tä kallista aluevaltuustoa, -hallitusta, ja lukematonta määrää keskustelukerhoina toimivaa lautakuntaa.
Minä toivon, että me olisimme se puolue, joka ei pelkää lausua tätä tilannetta ääneen.
Lisäksi toivon, että me olemme se puolue, joka käy aktiivisesti sitä kriittistä keskustelua, jota tämän hallinnon tason kehittämiseen ja jopa mahdolliseen purkamiseen, liittyy.
Todellinen tavoitteemme kun kuitenkin on löytää niitä ratkaisuja, jotka takaavat yhdenvertaiset ja kestävät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille, koko Suomessa, rahaa tuhlaamatta.
Kiitos.
Katri Savolainen on Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen jäsen sekä Jyväskylän vihreän valtuustoryhmän jäsen