Kannatan JVA:n kirjaamista strategiseksi tärkeäksi yhtiöksi. Yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka tehtävä on mahdollistaa kohtuuhintainen asunto kaikille tarvitseville, on itsessään jo tärkeä ja arvokas päämäärä.

Ymmärrän esityksen JVA:n kirjaamista myös taloudellisesti tärkeäksi yhtiöksi, koska sillä on tosiasiassa myös taloudellinen merkitys ja esityksen voin nähdä myös tosiasioiden tunnustamisena ja nykytilan kirjaamisena kirjoihin ja kansiin. En kuitenkaan kannata JVA:n kirjaamista taloudellisesti merkittäväksi yhtiöksi, koska näen tämän kirjauksen tarkoituksena ja pyrkimyksenä olevan osingonmaksun mahdollistaminen yleishyödyllisestä yhtiöstä.

En kannata osinkojen nostamista JVA:sta, koska se ei ole periaatteellisesti eikä taloudellisesti perusteltua. Saatava hyöty on pieni, mutta mahdollinen haitta iso niille, jotka eniten JVA:n asuntotuotantoa tarvitsevat. Lisäksi kysymys on periaatteista.

Taloudellisesti osinkojen nostaminen JVA:sta ei ole fiksua, koska osingoista menee 20 prosenttia veroa, toisin kuin takauskomission kautta, joka on kaupungin kannalta merkityksellinen rahoituslähde. Osingot eibvät sitä olisi. Ja kyllä, euroja on nostettu ja voidaan jatkossakin nostaa JVA:n kautta. Takauskomission kautta se on fiksuinta tehdä, jos on tarve. Työväline tämän tarkoituksen toteuttamiseen on jo olemassa, toista ei tarvita.

Vaikka vaikutus vuokriin olisi varmaankin pieni, nostettava osinko ja siitä maksettava vero on kuitenkin pois jostain korjaus-, kehittämis- tai uustuotantohankkeesta. Yleishyödyllisen ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön tulos tulee käyttää kohtuuhintaisen asumisen tukemiseen ja toiminnan kehittämiseen, ei budjetin tilkkeeksi osinkojen kautta. Ja tämä pätee myös takauskomission tulouttamista.

Puheenvuoro Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokouksessa 21.3.2022