Agreesiviseen markkinointiin perustuvat krääsäverkkokaupat, kuten kiinalainen Temu ovat vieneet kertakäyttökulutuksen uudelle kestämättömyyden tasolle. Tullin tilaston mukaan pelkästään Suomeen tuli viime vuonna 28,2 miljoonaa lähetystä. Niistä Kiinasta tuli 98% ja kasvua edellisen vuoteen oli peräti 823 prosenttia.
Talousjärjestelmämme on rikki, kun krääsän lennättäminen pienissä paketeissa toiselta puolelta maailmaa on taloudellisesti kannattavaa. Kiinalaisten krääsäverkkokauppojen vallatessa markkinoita, häviäjiä ovat kotimaiset vastuulliset yritykset sekä toimijat, jotka pyrkivät tuotteissaan laatuun ja pidempiin tuotteiden elinkaariin.
Kräätalouden rajoittaminen lisäisi suomalaisten yritysten elinvoimaa. Nyt vastuuttomat yritykset saavat perusteetonta kilpailuetua.
Tarvitsemme suunnanmuutoksen kertakäyttökulutuksesta kiertotalouteen, jossa ei enää tuoteta ja kuluteta jatkuvasti lisää vaan hyödynnetään jo käytössä olevia tuotteita mahdollisimman pitkään. Kunnilla ja hyvinvointialueilla on oma tärkeä roolinsa siirtymän vauhdittamisessa krääsätaloudesta kiertotalouteen. Niiden omissa hankinnoissa on suosittava kierrätettyjä pitkäkestoisia ja korjattavia tuotteita. Kunnat voivat myös esimerkiksi kaavoituksen keinoin huolehtia siitä, että palveluelinkeinoille kuten korjauspalveluille on tarjolla sopivia liiketiloja.
Kestävät ja vastuulliset valinnat on tehtävä kuluttajille helpoksi ja houkuttelevaksi..
Kirjoittajat:
Timo Lahtinen, Eläkeläinen, Herastuomari ja Kunta-ja aluevaaliehdokas, Vihreät
Tiina Elo Kansanedustaja, Vihreät
(Kirjoitus on julkaistu alunperin Keskisuomalaisessa 17.2)