Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2025 talousarvion kokouksessaan 25.11.2024. Talousarvio heijastelee edelleen kiperänä jatkuvaa kaupungin taloudellista tilannetta, mutta sisältää myös asioita, joista voimme Vihreän ryhmän puolesta olla tyytyväisiä. Seuraavassa joitakin ajatuksia liittyen valtuustokauden viimeiseen talousarvioon ja vähän siitä eteenpäin:

 

Kasvun ja oppimisen resurssit vahvistuivat

Vihreä ryhmä on tyytyväinen siihen, että lähetekeskustelussa esille nostamamme huoli kasvun ja oppimisen perusrahoituksesta on kuultu. Sivistyslautakunnalle esitettyjä säästöjä onnistuttiin kohtuullistamaan kaupunginhallituksessa talousarviokehyksen asettamisen yhteydessä ja nyt myös kaupunginhallituksen talousarviossa maltillisen veronkorotuksen myötä. Toimialalle kohdentuu nyt lähes 2,5 miljoonaa euroa enemmän kuin alkuperäisessä esityksessä, mikä antaa hieman enemmän liikkumavaraa leikkausten jälkeen.

Valtuuston päätös on askel oikeaan suuntaan, mutta vasta ensimmäinen. Kaupunkistrategian kirjaukseen Jyväskylän sijoittumisesta verrokkikaupunkien joukossa edes keskimääräiselle tasolle, on vielä matkaa. Määrärahojen lisäyksestä huolimatta jää sivistyslautakunnan pohdittavaksi mitkä useista, useista säästötoimenpiteistä voidaan perua ja mitkä jäljelle jäävistä ovat vähiten haitallisia.

 

Lukemalla lentoon

Kasvun ja oppimisen palveluiden määrärahalisäysten lisäksi ilahduttaa Vesangan ja Lohikosken kirjastojen säilyminen koulujen yhteydessä. Huoli suomalaisten lukutaidosta ja sitä kautta kokonaisvaltaisesta osaamisesta on aito ja todellinen. Kirjastot eivät ole vain palveluja toisten joukossa, vaan sivistyksen, yhteisöllisyyden ja tasa-arvon perusta.  Kirjastohenkilökunta tekee mittaamattoman arvokasta lukemaan kasvattamisen työtä mm. kirjavinkkausten muodossa. Toivoa sopii, että myös tähän voidaan löytää lisää voimavaroja.

 

Nuorten taidetyöpaja keskustelutti. Toiminta turvataan uusissa tiloissa

Esitys nuorten taidetyöpajan toimintojen siirtämisestä vuokratiloista kaupungin omiin tiloihin keskustelutti valtuutettuja. Kaupunginhallitus lupasi omassa esityksessään turvata toiminnan resurssit siten, että kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä olleita supistuksia mm. paikkamääriin ei tehdä. Nuo kirjaukset poistettiin talousarvioesityksestä. Valtuusto myös hyväksyi ponnen, jolla toiminnan laatu ja yhteisöllisyys halutaan turvata tulevissa tiloissa.

Pidän lähtökohtaisesti hyvänä, että kaupungin omat tilat ovat tehokkaassa käytössä ja ulkoisista vuokratiloista voidaan luopua. Korvaavien tilojen suunnittelua on tehtävä tiiviisti yhdessä kaikkien toimijoiden kanssa ja tuleville tiloille asetettavista laadullisista ja määrällistä tavoitteista on pidettävä kiinni. Lautakuntien ja kaupunginhallituksen on syytä seurata prosessia aktiivisesti.

 

Kulttuuria kuritetaan, kaupunki avuksi edes hiukkasen

Kulttuuriin kohdistuvat määrärahojen leikkaukset juontavat juurensa hallituspolitiikkaan, joka kohtelee kulttuuria surutta kaltoin. Täällä Jyväskylässä kulttuuritoimijoiden taloudellista ahdinkoa helpotetaan edes hiukan osoittamalla vuodelle 2025 lisärahoitusta Villa Ranan toiminnan jatkumiseksi.

Kulttuuri-investoinneista kaupunginteatterin peruskorjaus on vauhdissa ja Jyväskylä Sinfonian siirtyminen emännöimään ja isännöimään Encore-salia Paviljonkiin, on nostanut maan mainion orkesterimme tuloja merkittävästi. Myös teatteri on kotiutunut Paviljongin tiloihin ja ovatpa katsojatkin löytäneet uudet tilat mukavasti.

 

Ja eihän tämä tähän lopu. Tiukka taloustilanne jatkuu.

Kaupungin taloustilanne pysyy vaikeana edelleen ja talouden tasapainottaminen antaa odottaa itseään. Nykyisellä rahoituspohjalla palveluverkkoihin kohdistuu paineita vuosittain. Joudumme jatkossakin tekemään kipeitä arvovalintoja palveluiden turvaamiseksi. Kovasti odotamme (vähintäänkin) vuodella lykkääntyneen valtionosuusuudistuksen vaikutusta kaupungin talouteen.

 

Vetovoimaisessa Jyväskylässä eri kaupunginosat täydentävät toisiaan tarjoten monipuolista asumista, mutta myös peruspalveluita, joita kehitetään yhteistyössä asukkaiden kanssa.

Jyväskylässä on useita erilaisia asuinalueita; kyliä ja kaupunginosia, joilla on oma identiteetti ja joiden asukkaat muodostavat vahvoja paikallisyhteisöjä.

Jokavuotisen palveluverkkokeskustelun jatkumisen sijaan olisi Jyväskylässä tarpeen laatia vähintäänkin valtuustokauden kattava, toimialat läpäisevä ja yhteistyötahot; esimerkiksi hyvinvointialue, järjestöt ja asukastoimijat, mukaan ottava suunnitelma, jossa palvelulupauksilla tehdään näkyväksi se, millaista Jyväskylää haluamme olla rakentamassa ja millaisia palveluita tulemme tarjoamaan nykyisille ja tuleville kuntalaisille eri puolella Jyväskylää. Tämä antaisi vakautta ja varmuutta niin asukkaille kuin henkilöstölle ja varmasti sujuvoittaisi päätöksentekoakin tulevaisuudessa.

 

Kohti tulevaa

Tulevana vuonna ratkaistaan mm. nykyisen kirjaston kohtalo. Vaihtoehtoista Lyseo-korttelin suunnitelmaa selvitetään parhaillaan. Omassa ajattelussani nykyinen kirjasto voisi peruskorjattuna tarjota mahdollisuuden paitsi kirjastotoimintaan, mutta myös tiloja esimerkiksi asukas- ja kulttuuritoimintaan. Kirjastotalo toimisi näin mainiona tilana eri-ikäisten kohtaamisille ja yhdessä tekemiselle. Nähtäväksi jää millainen ratkaisu tästä tullaan tekemään.

Pitkäjänteisellä suunnittelulla ja avoimella yhteistyöllä voimme rakentaa entistä elinvoimaisempaa Jyväskylää, joka huolehtii asukkaistaan pitäen kiinni tasa-arvoisista palveluista, sivistyksestä ja kulttuurista.

 

Meri Lumela

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja

Vihreän valtuustoryhmän jäsen