Ihmisten aiheuttamaan maailmanlaajuiseen kriisiin, ilmastonmuutokseen, voidaan edelleen vaikuttaa, mutta toimiin tulee ryhtyä tosissaan. Valitettavasti Suomessakin nykyhallituksen politiikka päinvastoin heikentää mahdollisuuksia saavuttaa asetetut ilmastotavoitteet ja sysää vastuuta yksilölle.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on reilut 7 tonnia, kun Sitran mukaan globaalisti kestäväksi arvioitu taso vuoteen 2030 mennessä on 2,5 tonnia. Suomalaisten pitäisi siis pystyä laskemaan hiilijalanjälkeään noin kolmannekseen vuosikymmenen loppuun mennessä. Muutos on merkittävä, mutta sen ei tarvitse tapahtua hetkessä.

Sitran elämäntapatestillä voi laskea oman hiilijalanjälkensä ja saada vinkkejä sen pienentämiseksi. Keinot, joilla itse olen jo lähes päässyt mainittuun tavoitteeseen, ovat kasvispainotteinen ruokavalio, liikkuminen pyörällä tai julkisilla, uusiutuvan energian sähkösopimus sekä kulutukseen huomion kiinnittäminen siten, että hankitaan vain tarpeeseen, suositaan käytettyä, kierrätetään ja korjataan vanhaa.

Kun omat henkilökohtaiset toimet on tehty tavoitteiden mukaisesti, seuraava luonnollinen vaihe on vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Keväällä 2023 silmiini pisti ilmoitus Äitikapinasta, jota oltiin järjestämässä Helsingissä ja Turussa. Koska Jyväskylään sellaista ei ollut tulossa, päätin nopealla aikataululla pistää pystyyn pienimuotoisen Äitikapinan myös Jyväskylään.

Äitikapina kuuluu kansainväliseen Mothers’ Rebellion for Climate Justice -liikkeeseen. Liikkeessä äidit, isoäidit, tädit, sisaret ja tyttäret kokoontuvat yhteen osoittaakseen huolensa ilmastonmuutoksen vaikutuksista ympäri maailmaa. Liikkeessä uskotaan äitien ja hoitajien voimaan vaatia ilmasto-oikeutta.

Vuoden alussa aloitin Vihreiden talousakatemiassa, jossa ensimmäisenä luennoitsijana oli taloustieteilijä Sixten Korkman. Sixten totesi luennon lopulla: ”Tarvitaan painetta alhaalta ylös”. Tämä herätti ajattelemaan, että Äitikapina tulee herätellä henkiin myös Jyväskylässä isommassa mittakaavassa kuin toukokuussa 2023.

Mothers’ Rebellionin kuudes maailmanlaajuinen toimintapäivä järjestettiin lauantaina 21. syyskuuta 2024. Äidit ja liittolaiset ympäri maailmaa kokoontuivat jälleen piireihin vaatimaan nopeita ilmastotoimia kaikkien lapsiemme tulevaisuuden hyväksi. Jyväskylässä Äitikapinan rauhanomaiseen mielenosoitukseen osallistui enemmän väkeä kuin osasin odottaa.

Aktivismin lisäksi selkeä jatkumo yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle on ollut liittyminen Vihreisiin, jossa otetaan vastuuta ympäristöstä, ihmisistä ja taloudesta. Koen Vihreiden arvojen olevan täysin yhteensopivat omien arvojeni ja elämäntapani suhteen. Vihreät kertovat haluavansa Suomen, joka arvostaa luontoa ja ympäristöä, panostaa koulutukseen, puolustaa ihmisoikeuksia ja huolehtii, että työn tekeminen ja yrittäminen kannattaa, niin haluan minäkin.

Hanna Jämsä

Kirjoittaja on Jyväskylän Vihreiden hallituksen jäsen ja ehdolla kuntavaaleissa Jyväskylässä sekä aluevaaleissa Keski-Suomen hyvinvointialueella