Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Hippos-hanke on puhututtanut ja puhututtaa. Hyvä niin. Hankkeen toteutuessa sidomme merkittävän summan veroeuroja pitkälle tulevaisuuteen. Tärkeää on, että kaikki kysymykset tulevat vastatuiksi ja että hankkeen plussat ja miinukset tulevat selkeästi ymmärretyiksi.

Hanke on hioutunut ensimmäisistä suunnitelmista realistisemmaksi niin mittaluokan kuin toteutuksenkin suhteen. Myös tämänhetkinen taloussuhdanne puoltaa hankepäätöstä ja rakennusinvestoinnin toteuttamista nopeassa aikataulussa. Toivottavaa on myös se, että hankkeelle arvioidut työllisyysvaikutukset toteutuvat ja rakentamisen aloittaminen tuo helpotusta vaikeassa suhdannetilanteessa erityisesti oman alueemme yrityksille.

Hankkeen tarpeellisuutta ja kiireellisyyttä on perusteltu Hippoksen kiinteistöjen huonolla kunnolla ja mittavilla peruskorjaustarpeilla. Tätä tosiasiaa ei ole kiistäminen ja tilojen terveellissyys ja turvallisuus on kaupungin vastuulla. Hankkeen viivästyessä vuosi toisensa jälkeen on kiinteistöjen kunto heikentynyt merkittävästi huolimatta ylläpitokorjauksista, jotka eivät nekään ole ilmaisia olleet.

Olemme tekemässä päätöksen, jossa kaupungin hankkeeseen suunnatut käyttötalousmenot kasvavat aiemmin sovitusta. Liikuntavuorosopimuksen indeksiehdon muuttamisen sijaan olisi ollut rehellisempää ja avoimempaa sanoa suoraan, että hankkeen toteutuminen edellyttää kaupunkimme veronmaksajien rahaa tarvittavan aiemmin sovittua enemmän.

Myös hankkeen arvioidut tulo- ja menovirrat ovat muuttuneet valmistelun aikana merkittävästi ja koko hanke perustuu vahvasti julkiselle rahoitukselle. Mikäli valtuusto päättää tänään hyväksyä kaupunginhallituksen esityksen ja hanke pääsee etenemään toteutusvaiheeseen, on syytä sopia tarkasta hankkeen talouden toteutumisen seurannasta ja raportoinnista.

Jyväskylän kaupunkistrategiassa on neljä kärkeä omine tavoitteineen ja mittareineen. Liikuntapääkaupunki -kärjen yksi mittari on, että kaupunkimme sijoittuu liikuntainvestoinneissa suurten kaupunkien vertailussa viiden parhaan joukkoon. Hippos-hankkeesta päättäminen toteuttaa siten strategiaa, johon olemme valtuustona sitoutuneet. Kirjaukseltaan aivan samansisältöinen mittari on koulutus- ja kulttuurikaupunki -kärjen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen voimavaroja koskeva kirjaus. Odotan, että suhtaudumme vähintään samalla intohimolla siihen, miten toteutamme strategiamme tätä tavoitetta ja varmistamme kaupunkimme, jota Suomen Ateenaksikin kuulee edelleen kutsuttavan, lasten ja nuorten hyvän kasvun ja oppimisen riittävät voimavarat sekä henkilöstön työhyvinvoinnin.

Meri Lumela on Jyväskylän vihreän valtuustoryhmän ja kaupunginhallituksen jäsen