Kaupunginvaltuuston kokous 27.3.2017
Asia: Hallintosääntö 1.6.2017 alkaen
Hallintosääntö on kunnan hallinnon ja toiminnan tärkeä ja keskeinen ohjausväline.
Tähän hallintosääntöön on nyt sisällytetty kaikki aikaisemmin erilliset johtosäännöt ja valtuuston työjärjestys. Uusi päivitetty hallintosääntö vastaa myös uuden kuntalain säännöksiä. Tätä aikaisempaa laajempaa hallintosääntöä on valmisteltu pitkään ja se tulee selkeyttämään kokonaisuutta.
Jyväskylän kaupungissa valtuuston poliittiset ryhmät sopivat viime lokakuussa yhdessä poliittisen johtamisjärjestelmän uudistamisesta. Vastaisuudessa lautakuntien varsinaiset jäsenet ovat kaupunginvaltuutettuja tai varavaltuutettuja mikä tuo lisää vastuuta lautakuntien työskentelyyn. Vihreä ryhmä on myös tyytyväinen lautakuntien ja muiden toimielinten etukäteen määrättyyn kokoon, se vähentää isojen poliittisten ryhmien mahdollisuutta kasvattaa omaa valtaansa pienempien kustannuksella.
Jatkossa puheenjohtajien vuosipalkkioiden lisäksi mahdollistetaan johtaville luottamushenkilöille myös osa-aikaisuus. Puolipäiväisyyden mahdollistaminen kaupunginvaltuuston tai –hallituksen puheenjohtajalle on tarpeellista työmäärän takia, mutta Vihreä ryhmä haluaa tehdä selkeän eron pormestarimallin ja vaalituloksen jälkeen ryhmien välisten neuvotteluiden ja sopimisen kautta valittavien luottamushenkilöiden välillä. Pormestari voi olla päätoiminen, muu luottamushenkilö taas korkeintaan osa-aikainen.
Vihreät myös kannattavat harkinnan jälkeen kaupunginhallituksen alaisen konsernijaoston perustamista tytäryhteisöjen omistajaohjauksen tehostamiseksi. Aika näyttää onko jaosto toimiva malli vai löydetäänkö joku muu parempi tapa millä myös poliittinen omistajaohjaus toteutuu nykyistä paremmin.
Uuden hallintosäännön mukaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi tulee kaikki palveluverkkoon liittyvät konkreettiset päätökset kun aikaisemmin valtuusto on päättänyt vain suurista ja periaatteellisista linjoista. Onkin tärkeää, että kaupunkilaisten arkeen konkreettisesti vaikuttavat päätökset tehdään valtuustossa, jonka kokoukset ovat julkisia. Päätökset pitää voida perustella avoimesti ja ymmärrettävästi.
Tilapalvelun liikelaitoksen tilannetta ja tulevaa organisointia on hyvä miettiä huolellisesti ja tehdä lopulliset päätökset vasta uuden kaupunginhallituksen harkinnalla vuoden 2017 syksyllä.
Vihreälle ryhmälle sopii uusi vaalien jälkeen voimaan tuleva palkkiosääntö ja mielestämme on tärkeää saada se hyväksyttyä tässä valtuustokauden loppuvaiheessa. Näin uuden valtuuston ei tarvitse käsitellä omaa asiaansa ja se voi keskittyä muuhun työntekoon.
- Tuija Mäkinen, valtuustoryhmän puheenjohtaja
Tuija Mäkinen vastaa: Kuntavaaleissa valitaan kaupunginvaltuutetut ja varavaltuutetut. Valta, luottamus ja vastuu kuuluvat yhteen. Meillä Jyväskylässä valitaan 67 kaupunginvaltuutettua. Ja kun mukaan lasketaan myös varavaltuutetut, niin kysymyksessä on 134 ihmisen suuruinen joukko jyväskyläläisiä luottamushenkilöitä. Vihreiden mielestä lautakuntien varsinaiset jäsenet on syytä valita avoimesti vaalin tulosta kunnioittaen. Äänimäärä kuvastaa myös äänestäjiltä saatua luottamusta eikä ole suoraan verrannollinen kampanjaan käytettyyn rahamäärään.
Poliittisilla ryhmillä on myös mahdollisuus valita lautakuntien varajäseniksi, liikelaitosten johtokuntiin, yhtiöiden hallituksiin ja moneen muuhun luottamuspaikkaan kuka tahansa pätevä ja osaava edustaja riippumatta hänen vaalimenestyksestään tai ehdokkuudestaan. Hallintosääntöuudistus ei todellakaan keskitä valtaa vain harvojen politiikkojen käsiin. Jos niin tapahtuu jossakin poliittisessa ryhmässä, niin se ei johdu hallintosäännöstä.
Jyväskylässä on myös tärkeää luoda uusia ja erilaisia mahdollisuuksia kaikille kaupunkilaisille osallisuuteen ja suoraan demokratiaan. Siinä on kuitenkin kysymys eri asiasta kuin kaupunginvaltuuston ja lautakuntien lakisääteiset tehtävät ja vastuu verovarojen käytöstä.