Tullessani töihin Jyväskylään luokanopettajaksi kolme vuotta sitten, pidin urbaanina legendana, että pyyhekumeja puolitettaisiin. Olin väärässä, ja hämmästely säästökohteiden luovuudesta on muuttunut tottumuksesta turtumukseksi.
Säästöt koulutoimelle ovat kuluneena lukuvuonna olleet shokeeraavia. On luovuttu Luontokoulusta, vähennetty henkilökuntaa ja opetusryhmät ovat kasvaneet. Pian luovutaan Kulttuurikompassista. Alakoulun isompien ruokailussa yksi aikuinen hoitaa noin 70 oppilaan ruokailun sujumisen. Luokat siivotaan vain joka toinen päivä ja ilmastointi suljetaan viikonlopuiksi. Syksy pinnisteltiin ostokiellon ikeessä; monet opettajat ryhtyivät pakon edessä ”Temu-tädeiksi” ostamaan omilla rahoillaan puuttuvia oppimateriaaleja, toiset eivät periaatteenkaan vuoksi taivu siihen. Jotkut vanhemmat alkoivat tehdä lahjoituksia.
Olemme tinkineet siis lasten oppimisesta, opettamisesta, terveydestä, sivistyksestä ja virkistyksestä. Jäljellä on enää turvallisuus, mutta säästökurimuksessa on vain ajan kysymys, milloin Suomen Ateenan kouluista tulee turvattomia.
Tätäkin kipeämpää on katsoa kädettömänä lasten kärsimystä niukkojen resurssien keskellä. Elämme jatkuvasti harmaalla alueella oppilaiden lakisääteisten oikeuksien toteutumisen suhteen. Oppilaan on entistä vaikeampi päästä koulun kautta oppimisen tai käytöksen haasteita koskeviin tutkimuksiin. Ilman valveutunutta ja toimintakykyistä vanhempaa lapsi jää helposti ilman hänelle kuuluvaa tutkimusta ja mahdollista diagnoosia, joiden avulla hän —ja tarvittaessa myös perhe— voisi saada oikeansuuntaista tukea, kuntoutusta, terapiaa tai valmennusta.
Lähestyvissä alue- ja kuntavaaleissa valitaan alakouluikäistenkin lasten kannalta tärkeitä päättäjiä.
Selvennyksen vuoksi: aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen budjetista. Hyvinvointialue päättää koulujen oppilashuollon resursseista esim. koulupsykologien määrästä ja rekrytoinnista.
Kaupunginvaltuusto päättää sivistys/opetustoimen saamasta budjetista. Budjetista riippuu, kuinka monta koulunkäynninohjaajaa voidaan kouluun palkata, tai joudutaanko vähentämään koulujen kasvatusohjaajia.
Alue- ja kuntavaaleissa henkilöä tärkeämpää on äänestää puoluetta, joka budjettineuvotteluissa sitoutuu arvoihinsa: lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tukemiseen.
Tiina Victory
Kirjoittaja on jyväskyläläinen luokanopettaja-yhteisömuusikko sekä kunta- ja aluevaaliehdokas (vihr.)
(Kirjoitus on julkaistu alunperin Keskisuomalaisessa 4.3.)