Suvi Airaksinen – Oppilaiden edun ohjattava päätöksentekoa oppimisen tuen uudistuksessa

Julkaistu

Kategoria

,
Oppilaiden edun ohjattava päätöksentekoa oppimisen tuen uudistuksessa

Pysyvätkö kunnat mukana esi- ja perusopetuksen tuen uudistuksen nopeassa aikataulussa? Oppimisen ja koulunkäynnin tuki uudistuu elokuussa 2025 (KSML 11.2.2025). Olen yllättynyt, miten vähän merkittävästä uudistuksesta on puhuttu mediassa. Lyhyesti lakiuudistuksen tavoitteena on varhainen ja matalan kynnyksen tuki sekä tuen yhtenäistäminen valtakunnallisesti. Nykyinen kolmiportainen malli poistuu, ja sen tilalle tulee järjestelmä, joka koostuu ennakoivasta ryhmäkohtaisesta sekä tuen tarpeen arviointiin perustuvasta oppilaskohtaisesta tuesta. Opetushallitus ohjaa toimeenpanoa, päivittää perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet vastaamaan lakimuutosta ja järjestää valtakunnallisia koulutuksia. Muutoksen toteutuksesta vastaavat kunnat, jotka päivittävät paikalliset opetussuunnitelmat ja resursoivat tuen järjestämisen. Uudistukseen on varattu merkittävä rahoitus. On huolehdittava, että kunnille uudistukseen varatut rahat käytetään oikeasti uudistukseen.

Tuen uudistuksessa on paljon hyviä mahdollisuuksia, mutta sen toteutus sisältää mielestäni myös riskejä. Onnistuessaan tuen uudistus mahdollistaa oikea-aikaisen tuen oppilaille ja kenties papereiden pyörittelyn sijaan pystytään keskittymään niin sanotusti olennaiseen eli tuen tarjoamiseen. Jos opetussuunnitelmien perusteet ja niitä koskevat määräykset saadaan konkreettisiksi, lisää se tasa-arvoista tuen toteutumista eri kunnissa. Tuntiresurssien tarve tukimuodoille on määritetty uudistuksessa. Tuen uudistuksella on siis vaikutuksia myös rekrytointitarpeisiin. Opetuksen järjestäjällä on velvollisuus suunnitella ryhmäkohtaiset tukimuodot annettujen tuntiresurssien mukaan. Muutoksen aikataulu on kuitenkin nopea ja kunnilta tarvitaan taitoa rakentaa toimivat rakenteet ryhmä- ja oppilaskohtaisen tuen tarjoamiseksi oppilaan edun mukaisesti. Paikalliset opetussuunnitelmat pitää päivittää ja hyväksyttää jo kevään 2025 aikana. Ennätetäänkö ohjeistuksiin perehtymään huolella ja lisäksi kouluttamaan henkilöstöä ajoissa?

Oppilaiden edun on ohjattava kunnassa tehtäviä päätöksiä oppimisen tuen uudistuksessa. On huolehdittava, että kuntiin ohjautuvat valtionosuudet käytetään tosiasiallisesti tuen uudistukseen perusopetuksessa. Uudistuksen onnistuminen edellyttää riittäviä resursseja, toimivaa yhteistyötä ja jatkuvaa arviointia. Nopeassa aikataulussa on löydettävä aikaa oppimisen ja koulunkäynnin tuen huolelliselle valmistelulle.

Suvi Airaksinen

Kirjoittaja on jyväskyläläinen opettaja sekä kunta- ja aluevaaliehdokas (Vihr.)

(Kirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa alunperin 11.2.)