Jyväskylä voi olla edelläkävijä kiertotaloudessa, joka ei ole vain ympäristöteko, vaan myös keino luoda uusia työpaikkoja ja elinvoimaa paikallisesti. Kiertotalous tarkoittaa materiaalien tehokasta käyttöä, jätteiden ja hukan minimointia sekä tuotteiden elinkaaren pidentämistä. Kiertotalous on siten kestävän kehityksen ytimessä.
Jyväskylällä on hyvät edellytykset kehittyä kiertotalouden keskukseksi. Alueella toimii jo useita yrityksiä, jotka hyödyntävät kiertotalouden periaatteita, mutta potentiaalia on vielä paljon enemmän.
Kiertotalous voi tarjota työtä monenlaisille osaajille. Kierrätysmateriaalien jalostaminen, korjaus- ja uudelleenkäyttöpalvelut sekä uudet liiketoimintamallit voivat synnyttää työpaikkoja niin asiantuntijoille kuin käytännön taitajille. Esimerkiksi rakennusalalla kiertotalous voi tarkoittaa esim. purkumateriaalien uusiokäyttöä tai moduulirakentamista, jotka vähentävät jätettä ja säästävät luonnonvaroja. Paikalliset yritykset voisivat hyötyä lisääntyneestä kysynnästä kierrätetyille rakennusmateriaaleille, ja käsityöläiset saisivat uusia markkinoita korjaus- ja entisöintipalveluille.
Kaupungin rooli kiertotalouden vauhdittamisessa on keskeinen. Hankinnoissa pitäisi suosia kierrätettyjä ja kestäviä materiaaleja, ja julkisen sektorin tulisi näyttää esimerkkiä esimerkiksi jakamistalouden ratkaisuilla. Lisäksi kiertotalousyrittäjyys tarvitsee kannustimia ja rahoitusmahdollisuuksia, jotta uudet liiketoimintamallit pääsevät kehittymään. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi paikallisia tukiohjelmia kiertotalouteen erikoistuneille startup-yrityksille, mikä loisi uutta elinvoimaa ja yrittäjyyttä Jyväskylään.
Jyväskyläläisillä on nyt mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaiseksi kaupunkimme tulevaisuudessa muotoutuu. Kiertotalouteen panostaminen ei ole pelkkä ympäristökysymys – se on myös taloudellinen mahdollisuus ja keino lisätä paikallista työllisyyttä. Kiertotalous on loistava mahdollisuus vahvistaa myös vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien, kuten vajaatyökykyisten, pitkäaikaistyöttömien ja kielitaidottomien maahanmuutajien työllistymistä, jolloin kiertotaloudella voidaan edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Siksi on tärkeää, että kiertotalous säilyy jatkossakin Jyväskylän kaupunkistrategiassa. Toimitaan yhdessä ja tehdään Jyväskylästä kiertotalouden kärkikaupunki!
Kirjoittaja on Jyväskylän Vihreiden hallituksen jäsen ja kunta- ja aluevaaliehdokas 2025
(Kirjoitus on alunperin julkaistu Keskisuomalaisessa 19.2.2025)