Avainsana: sosiaali- ja terveyspalvelut

  • Vilma Viitasaari: Asunto on jokaisen perusoikeus

    Vilma Viitasaari: Asunto on jokaisen perusoikeus

    Kiitos asunnottomuuden puolittamisohjelmasta valmistelijoille. Ohjelma ja asia ovat tärkeitä. Kiitos myös Jyväskylässä asunnottomien parissa, tai asunnottomuuden ehkäisyn eteen työskenteleville sote-palveluissa, muissa kunnan palveluissa ja järjestöissä. Hienoa työtä tehdään mm. aikuissosiaalityössä ja kuntouttavissa palveluissa, Ohjaamossa sekä useissa järjestöissä ja säätiöissä. Matalan kynnyksen monitoimijainen liikkuvan tuen tiimi Nopsajalka ja matalan kynnyksen kohtaamispaikka palvelukeskus Hanska ovat hienoja esimerkkejä…

  • Meri Lumela: Yhteistyöllä rakennetaan toimiva hyvinvointialue

    Meri Lumela: Yhteistyöllä rakennetaan toimiva hyvinvointialue

    Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden maakunnallinen integroituminen hyvinvointialueeksi on ainutkertainen mahdollisuus suunnitella ja toteuttaa palvelut asiakaslähtöisesti ja vaikuttavasti myös talouden näkökulmasta arvoituna. Työnsä aloittaneilta aluevaltuutetuilta vaaditaan kykyä ja halua perehtyä asioihin ja tahtoa etsiä koko maakunnan näkökulmasta kestäviä ratkaisuja, joilla niukkenevat resurssit ja kasvava palvelutarve voidaan sovittaa mahdollisimman hyvin yhteen. Oikea tilannekuva, tutkitun tiedon pohjalta tehtävät…

  • Vilma Viitasaari: Perheiden varhaisesta tuesta leikkaaminen lisää menoja, ei vähennä niitä

    Vilma Viitasaari: Perheiden varhaisesta tuesta leikkaaminen lisää menoja, ei vähennä niitä

    Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä sosiaali- ja terveyspalveluiden leikkausuhan alla ovat perheiden varhaisen tuen palvelut, lasten ja nuorten neuropsykiatriset palvelut, opiskelu- ja kouluterveydenhuolto sekä mielenterveyspalvelut. Tätä en voi hyväksyä. Sote-lautakunnan varapuheenjohtajana sekä sosiaalityöntekijän sijaisena työskennelleenä olen erittäin huolissani erityisesti perheiden varhaisen tuen palveluihin kohdistuvista leikkauksista. Lastensuojelun laatusuositusten mukaan yhtä lastensuojelun sosiaalityöntekijää kohden saisi olla enintään 25 asiakasta. Syyskuussa…

  • Touko Aalto: Aster-järjestelmän vahvuuksista tulikin heikkouksia

    Touko Aalto: Aster-järjestelmän vahvuuksista tulikin heikkouksia

    Kun puhutaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmästä, puhutaan paljon muustakin kuin pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmästä. Kyse on toisaalta kustannuksista ja luottamuksesta, mutta toisaalta myös kertautuvista hyödyistä ja/tai haitoista sekä edessä olevista haasteista, Asterin kanssa tai ilman. Vihreä valtuustoryhmä ollut hyvin kriittinen hanketta kohtaan, koska Pohjoisamerikkalaiseen vakuutus- ja oikeusjärjestelmään perustuva asioiden kirjaamistapa…

  • Liisa Kuparinen ja Riitta Lätti: Kaupungin on reagoitava nopeasti ikäihmisten yksinäisyyteen

    Liisa Kuparinen ja Riitta Lätti: Kaupungin on reagoitava nopeasti ikäihmisten yksinäisyyteen

    Vanhuspalveluiden asiakastyytyväisyyttä selvittäneen THL:n kyselyn (HS 28.3.) mukaan vanhusten kokema yksinäisyys on lisääntynyt korona-aikana. Useampi kuin joka kolmas oli kyselyn mukaan kokenut yksinäisyyttä, kun aiemmin itsensä yksinäiseksi koki joka viides. Palvelutaloissa asuvista vanhuksista 36 prosenttia ja kotihoidon asukkaista 20-40 prosenttia kärsii yksinäisyydestä ainakin toisinaan. Tulos ei yllätä. Jo yli vuoden verran meistä monet ovat kärsineet…

  • Blogi Nico Holmberg ja Leena Lyytinen: Lisää vaikuttavuutta toimintatapoja uudistamalla

    [Mielipidekirjoitus Keskisuomalaisessa 6.9.2018] Jyväskylän kaupunginvaltuusto käsitteli syksyn ensimmäisessä kokouksessaan vuoden 2017 hyvinvointikertomusta, jolla seurataan hyvinvointisuunnitelman tavoitteita toteuttavien toimenpiteiden etenemistä. Monet hyvinvointia mittaavista tekijöistä ovat parantuneet, mutta jo aiemmin esille nousseet nuorten päihde- ja mielenterveysongelmat ovat edelleen valitettavan ajankohtaisia. Hyvinvointikertomuksesta selviää, että yksi keskeinen jo käynnistynyt toimenpide on nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelujen kehittämisprosessi. Kehitystyön tavoitteena on…

  • Ilona Helle: Ongelmien ennaltaehkäisy on tärkeää

    Ilona Helteen puheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.8.2018 asiaan §67, Hyvinvointikertomus. Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut Kaupunginvaltuusto hyväksyi viime vuoden joulukuussa hyvinvointisuunnitelman vuosille 2017–2020. Hyvinvointikertomuksella seurataan hyvinvointisuunnitelman tavoitteita toteuttavien toimenpiteiden käynnistymistä ja etenemistä. Vuoden 2017 hyvinvointikertomuksen mukaan merkittäviä muutoksia edelliseen laajaan selvitykseen väestön hyvinvoinnin tilasta ei ole havaittavissa. Jo aikaisemmin huomatut ongelmakohdat ovat kuitenkin edelleen ajankohtaisia, esimerkiksi nuorten…

  • Leena Lyytinen: Lisää vuoropuhelua eri toimijoiden kesken

    Leena Lyytisen puheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.8.2018 asiaan §67, Hyvinvointikertomus. Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut Hyvinvointisuunnitelmaan kirjatuista, jo käynnistyneistä toimenpiteistä yhtenä keskeisenä mainitaan nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelujen kehittämisprosessi. Prosessin tavoitteena on luoda yhteinen, kynnyksetön toimintakulttuuri, jossa nuorten kohtaaminen ja osallisuus toteutuvat. Uutta luodessa on kuitenkin syytä kääntää katse myös jo olemassaolevaan. Millaisia toimivia tai toimimattomia käytänteitä meillä…

  • Tommi Liinalampi: Terveyspalvelujen avaaminen valinnanvapaudelle ei ole varma tie onneen

    Tulevaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta on hehkutettu itsenäisyysaikamme suurimmaksi uudistukseksi. Uudistuksen alkuperäisenä päämääränä oli taata ihmisten nopea ja yhdenvertainen hoitoon pääsy paikasta riippumatta. Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito oli tarkoitus sulauttaa yhteen ja liittää tähän kokonaisuuteen myös sosiaalitoimi. Tämän edellä mainitun on unohtanut sittemmin paitsi maamme hallitus, mutta osin myös Jyväskylän kaupunki antamassaan lausunnossaan. Tai ainakin jos…