Avainsana: osallisuus

  • Jyväskylän Vihreät: Kestävä kuntatalous tuottaa hyvinvointia jyväskyläläisille

    Jyväskylän Vihreät: Kestävä kuntatalous tuottaa hyvinvointia jyväskyläläisille

    Jyväskylän kaupungin talous on heikkenemässä rajusti tulevina vuosina. Tilanne johtuu mm. hyvinvointialueuudistusta edeltäneestä voimakkaasta sote-menojen kasvusta, jonka seurauksena valtionosuudet pienenevät Jyväskylässä. Vaikka sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen hyvinvointialueen järjestämisvastuulle parantaa talousarvion toteutumisen ennakoitavuutta, on koronapandemian seurausten korjaamisessa paljon työtä erityisesti varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Vaikeassakaan tilanteessa lasten ja nuorten tulevaisuudesta ei ole varaa tinkiä, vaan mahdollisuudet hyvään…

  • Arto Lampila: Vaikuttavuutta ja yhteistyötä osallisuustyöhön

    Arto Lampila: Vaikuttavuutta ja yhteistyötä osallisuustyöhön

    Demokratian kannalta yksi aivan tärkeimmistä asioista on, että ihmiset kokevat voivansa vaikuttaa heitä ja heidän läheisiään koskeviin asioihin. Toki järjestelmäämme kuuluu se että vaikuttamista tehdään edustuksellisesti vaalien kautta, mutta vaikuttamiskeinojen ei pidä, eivätkä ne itseasiassa lain mukaan myöskään saa jäädä siihen.   Kuntalain 22§ velvoittaa valtuuston pitämään huolta huolta kuntalaisten monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja…

  • Leena Lyytinen: Kaupungin on edistettävä kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksia kaikissa ikävaiheissa

    Leena Lyytinen: Kaupungin on edistettävä kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksia kaikissa ikävaiheissa

    Vihreän valtuustoryhmän puolesta kiitos viranhaltijoille monipuolisesta työstä osallisuuden parantamiseksi Jyväskylässä. Kiitos ennen muuta aidosta halusta vahvistaa jyväskyläläisten hyvinvointia ja vaikutusmahdollisuuksia aina lapsuudesta elämän kaaren päähän asti. Osallisuusohjelman avulla työ ja tahtotila tulee näkyväksi.   Osallisuus toteutuu parhaimmillaan rakenteiden sisällä, osana elämää. Osallisuutta on se, kun lapset pääsevät varhaiskasvatus- tai koulupäivän aikana suunnittelemaan päiväkoteja, kouluja ja…

  • Emilia Lakka, Minna Myllymäki ja Jyry Virtanen: Missä on rauha?

    Emilia Lakka, Minna Myllymäki ja Jyry Virtanen: Missä on rauha?

    Viime viikkojen uutiset Ukrainasta ovat olleet hirvittäviä. Älylaitteidemme näytöt ovat täyttyneet päivä toisensa jälkeen hätää kärsivistä siviileistä, tankeista ja rajoja ylittävistä pakolaisista. Venäjän hyökkäyssota on horjuttanut turvallisuuden tunnetta myös Suomessa ja tuonut pintaan oman historiamme arpia.  Kysymykset Suomen puolustuksesta – liitymmekö Natoon ja mitä hankintoja priorisoimme nostaessamme kehysriihessä tehtyjen päätösten mukaisesti puolustusmenojamme – ovat kauaskantoisia…

  • Meri Lumela ja Leena Lyytinen: Kuntapolitiikka on yhteistyötä

    Vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen Jyväskylässä lähdettiin pohjustamaan uutta valtuustokautta Vihreiden johdolla. Ryhmien välisissä luottamuspaikkaneuvotteluissa sovittiin yhteisistä periaatteista ja päätettiin noudattaa vaalitulosta kunnioittavaa paikkajakoa. Koko valtuustokauden ajan on kehitetty ryhmien välisiä yhteistyötapoja ja pyritty lisäämään keskinäistä luottamusta. Ryhmäpuheenjohtajat ja lautakuntien puheenjohtajat ovat aina tarvittaessa kokoontuneet keskustelemaan ajankohtaisista asioista ja ratkomaan yhdessä merkittäviä poliittisia kysymyksiä.

  • Meri Lumela: Aktiiviset ja osallistuvat asukkaat rakentavat parempaa Jyväskylää

    Meri Lumela: Aktiiviset ja osallistuvat asukkaat rakentavat parempaa Jyväskylää

    Kansalaisten osallisuuden edistäminen on Euroopan unionin ja Suomen hallituksen tavoite. Se on myös keskeinen keino vähentää sosiaalista eriarvoisuutta ja ehkäistä syrjäytymistä. Osallisuudella on tutkitusti myönteinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Demokraattisen yhteiskuntajärjestelmän peruslähtökohta on jokaisen mahdollisuus vaikuttaa ja ottaa vastuuta yhteisten asioiden hoidosta. Osallisuus lisää yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Kaikille kuuluvat julkiset palvelut ja niiden järjestäminen…

  • 10 tapaa edistää nuorten hyvinvointia Jyväskylässä

    10 tapaa edistää nuorten hyvinvointia Jyväskylässä

    Jyväskylä on tunnettu elinvoimaisena opiskelijakaupunkina, jossa on hyvät mahdollisuudet erilaisiin harrastuksiin huippu-urheilusta kattavaan taide- ja kulttuuritarjontaan. Jyväskylän suurin ikäryhmä on 20-25 -vuotiaat, mikä kuvastaa hyvin kaupungin ikäjakaumaa. Nuoret luovat elinvoimaa, uutta näkökulmaa ja yrittäjyyttä. Nuoret ovat tärkeitä Jyväskylälle nyt, mutta ennen kaikkea nuorissa on Jyväskylän tulevaisuus. Onkin tärkeää, että Jyväskylässä päätöksenteko tapahtuu nuoria kuunnellen. Nuorten…

  • Emilia Lakka ja Joachim Kratochvil: Kirjastot demokratian ja osallisuuden tukipilareina

    Emilia Lakka ja Joachim Kratochvil: Kirjastot demokratian ja osallisuuden tukipilareina

    Kun kirjastot suljettiin koronan takia, päätös sai aikaan valtavan palautevyöryn. Lehtien palstoilla, sosiaalisessa mediassa ja ystävien välisissä keskusteluissa levinnyt huoli kertoo paljon sekä suomalaisten suhteesta kirjastoon että sen korvaamattomasta roolista arjessamme. Kirjasto ei ole ainoastaan kirjallisuuden ja tiedon sivistyskeskus, kiertotalouden edelläkävijä tai kaikkien kuntalaisten yhteinen olohuone, vaikka jo näillä meriiteillä sen arvo on kiistaton. Sillä…

  • Hyvinvoinnin avaimet: varhainen tuki, matalan kynnyksen toimintamuodot, osallisuus

    Hyvinvointikertomus antaa suhteellisen kattavan kuvan jyväskyläläisten hyvinvoinnista – pahoinvoinnin kipupisteistä. Hyvinvointikertomus on hyvä tietopaketti, jonka pohjalta uusi valtuusto voi kehittää Jyväskylää ja jyväskyläläisten palveluja entistä parempaan suuntaan. Kiitos hyvinvointikertomuksen laadinnasta vastanneelle työryhmälle ja erityisesti sihteerinä toimineelle hyvinvointikoordinaattori Sari Välimäelle.