Avainsana: luonnonsuojelu

  • Leena Lyytinen: Luonnon suojeleminen on ennallistamista kannattavampaa

    Leena Lyytinen: Luonnon suojeleminen on ennallistamista kannattavampaa

    Kiitos viranhaltijoille aloitevastauksesta ja sen täydentämisestä kaupunkirakennelautakunnan palautuksen kautta.  Metsien ja muiden luontotyyppien suojelu puhututtaa. Osa meistä vaatii kunnianhimoisempia ja tiukasti tieteeseen perustuvia toimia, osa tarkastelee kokonaisuutta arkiviihtyvyyden näkökulmasta ja toisilla on mielessä talousnäkökulma. Yhteistä jokaiselle on vahva halu osallistua keskusteluun ja vaikuttaa.  Ymmärrys luonnon monimuotoisuuden merkityksestä alkaa hiljalleen näkyä myös kaupungin vastauksissa ja ratkaisuissa.…

  • Ilona Helle: Uhanalaisen luonnon tuhoutuminen on mahdollista välttää

    Ilona Helle: Uhanalaisen luonnon tuhoutuminen on mahdollista välttää

    Tammirinteen kaava on nyt hyväksymisvaiheessa. Kaupunkirakennelautakunta palautti kertaalleen kaavaluonnoksen takaisin valmisteluun, jotta tielinjausten lisäksi luontoarvojen säilyttämistä tarkasteltaisiin kaava-alueella. Valitettavasti vain liikennejärjestelyjä muutettiin, luontoarvojen säilyttämiseen ei tällöin tullut muutosta, eikä viimeisimmän palautteen perusteella tehdyn muutaman pientalotontin poistaminen turvaa alueen pohjoisosan luontoarvoja. Asuinalue tulee sijoittumaan rakentamattomalle metsämaalle. Erityisesti ongelmallista Tammirinteen kaavassa on se, että rakentamisalueen keskelle jää…

  • Touko Aalto: Tehottoman kaavoituksen sijaan kohti kaupunkipuistoa

    Touko Aalto: Tehottoman kaavoituksen sijaan kohti kaupunkipuistoa

    Mielestäni Jyväskylää tulee kehittää kaikkien, ei harvojen ehdoilla. Mielestäni Jyväskylän arvokkaita luonto- ja virkistysalueita tulisi laajentaa, yhtenäistää ja kehittää yhteistyössä yli kuntarajojen. Kehityksen tulisi kulkea kohti kaupunkipuistoa, joka olisi myös huomattavasti kannattavampaa kuin metsänhoito tai tonttimyynti. Vertailukohteeksi voi ottaa vaikkapa Nuuksion kansallispuiston, ja sen vaikutukset paikallistalouteen ja luontomatkailuelinkeinoon. Sen lisäksi, että Nuuksio kansallispuisto tuottaa noin…

  • Katri Savolainen: On mahdollista kaavoittaa niin, että myös luontoarvot säilyvät

    Katri Savolainen: On mahdollista kaavoittaa niin, että myös luontoarvot säilyvät

    Kuten kaikille on jo tässä kohtaa kokousta tullut selväksi, Tammirinteelle ollaan hakemassa tämän valtuustosalin päätöksellä kaavamuutosta, jossa virkistysalueena toiminutta rakentamatonta metsäaluetta Jyskän ja Halssilan välissä ollaan muuttamassa pientaloalueeksi. Me tarvitsemme Jyväskylään omakotitalotontteja, ja tätä elinvoimaa vahvistavaa kaavoitustyötä meidän on tärkeä edistää kaupungissamme.  Minun mielestäni yksi meidän tärkeimmistä, ja toisaalta viisautta vaativimmista tehtävistämme valtuutettuina, on pitää…

  • Bella Forsgrén: Kaavoituksessa tulee noudattaa kaupunkistrategiaa

    Bella Forsgrén: Kaavoituksessa tulee noudattaa kaupunkistrategiaa

    Olisi poliittista viisautta palauttaa Tammirinteen kaava valmisteluun. Rakentamisessa pitää aina muistaa lähiluonnon merkitys.  Jyväskylän kaupunkistrategiaan on kirjoitettu, että yksi sen arvoista on luontoympäristön monimuotoisuuden turvaaminen. Kaupunki myös painottaa asukkaiden osallistamista päätöksentekoon ja hyvinvoinnin lisäämistä. Käytännön teot eivät kuitenkaan näytä kaikilta osin vastaavan näitä kaupunkistrategian tavoitteita.  Eri puolilla Jyväskylää pidetyissä asukasilloissa sekä mielenosoituksissa nostettu sanoma on…

  • Liisa Kuparinen: Seurakunta luomakunnan varjelijana – seurakuntavaaleissa vaikutetaan myös ympäristöön

    Liisa Kuparinen: Seurakunta luomakunnan varjelijana – seurakuntavaaleissa vaikutetaan myös ympäristöön

    Seurakuntavaalien äänestysaika on käsillä,. Viime vaaleissa vain 13,5 % äänioikeutetuista jyväskyläläisistä käytti ääntään – nyt toivottavasti huomattavasti useampi. Kun seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaat saavat äänestää, kannustetaan erityisesti nuoria vaaliuurnille. Seurakuntavaaleissa vaikutetaan myös siihen, millaisen maapallon jätämme nuorillemme. Jyväskylän seurakunta tekee merkittävää ympäristötyötä. Seurakunnalle on juuri valmistunut luonto- ja eläinystävällinenkin metsästrategia, jossa määritellään mm. seurakunnan metsäarvot: vastuu…

  • Kaisa Peltonen ja Ilona Helle: Tammirinteen uhanalainen luontotyyppi tulee suojella

    Kaisa Peltonen ja Ilona Helle: Tammirinteen uhanalainen luontotyyppi tulee suojella

    Jyväskylän Halssilaan Tammirinteelle ollaan kaavoittamassa uutta pientaloaluetta. Tarve uusille omakoti- ja rivitalotonteille lähellä keskustaa hyvien kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen yhteyksien varrelle, on selkeä. Jyväskylän kaupungin tulee tukea monipuolista asumista ja edistää näin kaupungin veto- ja pitovoimaa.   Ongelmallista Tammirinteen alueella on se, että alue on tällä hetkellä suosittua virkistysaluetta ja lähellä Halssilan hiihtomaata. Sadat kuntalaiset…

  • Katri Savolainen: Jyväskylän on nostettava metsien suojeluastetta ensi tilassa

    Katri Savolainen: Jyväskylän on nostettava metsien suojeluastetta ensi tilassa

    Kaupunginhallitus on nyt antanut julkiset lausuntonsa ja vastauksensa tarkastuslautakunnan hyvinvointikertomuksessa esiin nostamiin kysymyksiin kaupungin toiminnasta suhteessa valtuuston hyväksymiin tavoitteisiin. Kaupunginhallitus on lausuntonsa kohdassa 14 vastannut, tai sanotaanko yrittänyt vastata, tarkastuslautakunnan esiin nostamaan relevanttiin huoleen kaupungin omistaman metsäalan suojelutavoitteeseen liittyen. Tarkastuslautakunta nosti esiin hyvinvointikertomuksessaan, että kaupungin metsäalasta on vuonna 2020 suojelun alla 17%. Tarkastuslautakunta kysyikin hallitukselta,…

  • Vesa Jarva ja Vesa Kaakkuriniemi: Suojele se, minkä voit

    Vesa Jarva ja Vesa Kaakkuriniemi: Suojele se, minkä voit

    Jyväskylä on haparoinut ekokriisin torjunnassa, vaikka Suomi on sitoutunut Rion sopimuksella monimuotoisuuskadon pysäyttämiseen 2020 mennessä (1). Kaupungin rajojen sisällä on suojelualueita vaivaiset 1,5% metsäalasta, mikä on suuremmista kaupungeista kolmanneksi vähiten Kuopion ja Helsingin jälkeen (2), vaikka virallinen YK:n tavoite on 17% ja EU:n ja ekologian tutkijoiden uusi suositus lajikadon estämiseksi on 30%. Uusi vuonna 2014…

  • Ilona Helle: Luonnon monimuotoisuuskadon estämiseksi tarvitaan järeämpiä toimia myös Jyväskylässä

    Luonnon monimuotoisuus hupenee hälyttävää tahtia myös Suomessa. Tämä johtuu ihan arkisista tapahtumista ympärillämme: esimerkiksi metsien käytöstä ja rakentamisen vaikutuksista. Lähes puolet Suomen luontotyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi, esimerkiksi noin 75 % metsäluontotyypeistä ja yli 50 % suoluontotyypeistä. Maailmanhistorian kuudes sukupuuttoaalto on käynnissä ihmisen aiheuttamana, ja tämä koskee muös Jyväskylää, vaikka mittakaavaa on ehkä vaikea hahmottaa.