Avainsana: luonnon monimuotoisuus
-
Leena Lyytinen: Luonnon suojeleminen on ennallistamista kannattavampaa
Kiitos viranhaltijoille aloitevastauksesta ja sen täydentämisestä kaupunkirakennelautakunnan palautuksen kautta. Metsien ja muiden luontotyyppien suojelu puhututtaa. Osa meistä vaatii kunnianhimoisempia ja tiukasti tieteeseen perustuvia toimia, osa tarkastelee kokonaisuutta arkiviihtyvyyden näkökulmasta ja toisilla on mielessä talousnäkökulma. Yhteistä jokaiselle on vahva halu osallistua keskusteluun ja vaikuttaa. Ymmärrys luonnon monimuotoisuuden merkityksestä alkaa hiljalleen näkyä myös kaupungin vastauksissa ja ratkaisuissa.…
-
Kaisa Peltonen ja Ilona Helle: Tammirinteen uhanalainen luontotyyppi tulee suojella
Jyväskylän Halssilaan Tammirinteelle ollaan kaavoittamassa uutta pientaloaluetta. Tarve uusille omakoti- ja rivitalotonteille lähellä keskustaa hyvien kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen yhteyksien varrelle, on selkeä. Jyväskylän kaupungin tulee tukea monipuolista asumista ja edistää näin kaupungin veto- ja pitovoimaa. Ongelmallista Tammirinteen alueella on se, että alue on tällä hetkellä suosittua virkistysaluetta ja lähellä Halssilan hiihtomaata. Sadat kuntalaiset…
-
Katri Savolainen: Jyväskylän on nostettava metsien suojeluastetta ensi tilassa
Kaupunginhallitus on nyt antanut julkiset lausuntonsa ja vastauksensa tarkastuslautakunnan hyvinvointikertomuksessa esiin nostamiin kysymyksiin kaupungin toiminnasta suhteessa valtuuston hyväksymiin tavoitteisiin. Kaupunginhallitus on lausuntonsa kohdassa 14 vastannut, tai sanotaanko yrittänyt vastata, tarkastuslautakunnan esiin nostamaan relevanttiin huoleen kaupungin omistaman metsäalan suojelutavoitteeseen liittyen. Tarkastuslautakunta nosti esiin hyvinvointikertomuksessaan, että kaupungin metsäalasta on vuonna 2020 suojelun alla 17%. Tarkastuslautakunta kysyikin hallitukselta,…
-
Ilona Helle ja Joachim Kratochvil: Kohti ekologisesti kestävää Jyväskylää
Jyväskylässä ekologisen kestävyyden yksi merkittävimmistä asiakirjoista on kaupungin resurssiviisausohjelma. Jyväskylä on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä sekä päästötön, jätteetön ja kestävän hyvinvoinnin kaupunki vuoteen 2040 mennessä. Vihreiden aloitteesta kaupunkistrategian kärkiä alettiin tällä valtuustokaudella johtamaan strategisten ohjelmatöiden kautta. Tämä koski myös resurssiviisautta. Tuoreessa, vuoden 2020 arvointikertomuksessa tarkastuslautakunta toteaa johtopäätöksissään, että kaupunkistrategian tavoitteissa on valtuustokaudella edetty…
-
Ilona Helle ja Liisa Kuparinen: Monimuotoinen luonto luo hyvinvointia
Lähimetsät, puistot ja muut virkistysalueet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden itsensä kannalta, mutta ne tuovat hyvinvointia myös ihmisille. Luonnossa liikkumisella, viheralueilla ja luonnon monimuotoisuudella on osoitettu olevan moninaisia terveyshyötyjä, niin fyysisiä kuin mielenterveyttä edistäviä. Kaavoituksessa tuleekin entistä paremmin huomioida virkistysalueiden ja arvokkaiden luontokohteiden säilyttäminen sekä kompensoida syntyneet luontohaitat ennallistamalla jo heikentyneitä elinympäristöjä. Vihreyttä myös keskustaan Kuntalaisille…
-
Vesa Jarva ja Vesa Kaakkuriniemi: Suojele se, minkä voit
Jyväskylä on haparoinut ekokriisin torjunnassa, vaikka Suomi on sitoutunut Rion sopimuksella monimuotoisuuskadon pysäyttämiseen 2020 mennessä (1). Kaupungin rajojen sisällä on suojelualueita vaivaiset 1,5% metsäalasta, mikä on suuremmista kaupungeista kolmanneksi vähiten Kuopion ja Helsingin jälkeen (2), vaikka virallinen YK:n tavoite on 17% ja EU:n ja ekologian tutkijoiden uusi suositus lajikadon estämiseksi on 30%. Uusi vuonna 2014…
-
Ilona Helle: Luonnon monimuotoisuuskadon estämiseksi tarvitaan järeämpiä toimia myös Jyväskylässä
Luonnon monimuotoisuus hupenee hälyttävää tahtia myös Suomessa. Tämä johtuu ihan arkisista tapahtumista ympärillämme: esimerkiksi metsien käytöstä ja rakentamisen vaikutuksista. Lähes puolet Suomen luontotyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi, esimerkiksi noin 75 % metsäluontotyypeistä ja yli 50 % suoluontotyypeistä. Maailmanhistorian kuudes sukupuuttoaalto on käynnissä ihmisen aiheuttamana, ja tämä koskee muös Jyväskylää, vaikka mittakaavaa on ehkä vaikea hahmottaa.
-
Valtuustoaloite: Luonnonsuojelun uudet toimenpiteet osaksi Jyväskylän kaupungin luonnonsuojelun periaatteita
Kaupungit ja kunnat ovat osaltaan vastuussa luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Kaupungin strategian mukaisesti Jyväskylän tulee käyttää luonnonvaroja harkiten ja huolehtia luonnon monimuotoisuudesta. Maailmalla ja Suomessa on kehitetty uusia luonnonsuojelutoimenpiteitä, jotka soveltuvat hyvin myös Jyväskylään, kuten ekologinen kompensaatio, viherkerroin ja puutase. Luonnon monimuotoisuus hupenee hälyttävää tahtia, jolloin uusia toimintamalleja tarvitaan. Lähes puolet Suomen luontotyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi,…
-
Ilona Helle: Norolan lehtoalue on säilytettävä
Käsiteltävänä oleva Norolan uusi asemakaava-alue sijaitsee Palokassa, kaupunkirakenteen kannalta lähellä olemassa olevia palveluita ja joukkoliikennettä. Asemakaavassa on myös rakentamistavan ohjausta, jolla onkin saatu aikaan viihtyisän oloinen kokonaisuus. En ole kuitenkaan tyytyväinen kaavaan, koska tällä paikalla on poikkeuksellisen merkittäviä luonto- ja kulttuuriympäristöarvoja. Näitä arvoja on otettu huomioon tässä kaavaehdotuksessa paremmin kuin kaavan ensimmäisessä luonnosvaiheessa, mutta ei…