Avainsana: joukkoliikenne

  • Kaisa Peltonen: MAL-sopimus edistää kestävää kaupunkiseutua

    Kaisa Peltonen: MAL-sopimus edistää kestävää kaupunkiseutua

    MAL-sopimus on merkittävä työkalu kestävän ja elinvoimaisen kaupunkiseudun edistämisessä. Sopimus asettaa tavoitteet kestävälle maankäytölle, asumiselle ja liikenteelle, mikä luo pohjaa vähäpäästöisemmälle, sujuvammalle ja elinvoimaisemmalle kaupunkiseudulle. Viime valtuustokauden merkittävä saavutus oli se, että pääsimme MAL-kaupunkiseutujen joukkoon ja ensimmäinen MAL-sopimuskausi olikin monella tapaa tuloksellinen. MAL-sopimusten keskeisenä tavoitteena on ollut joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn edistäminen, mutta valitettavasti tällä…

  • Ilona Helteen puheenvuoro kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen 2024

    Ilona Helteen puheenvuoro kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen 2024

    Arvoisa puheenjohtaja hyvät valtuutetut Kaupunkirakenteen toimialan osalta kaupunginjohtajan talousarvioesitys on pääosin hyvä, lautakunnan esityksen mukainen, mutta joukkoliikenteen kannalta tulevat vuodet tulevat olemaan vaikeita johtuen nykyisen hallituksen päätöksestä poistaa joukkoliikenteen ilmastoperusteinen valtionavustus ja nostaa joukkoliikenteen arvonlisäverokanta 10 prosentista 14:sta. Ilmastoperusteinen avustus loppuu ensi vuonna ja alvikannan muutos tulee eteen vuonna 2025. Nämä tulevat vaikuttamaan joukkoliikenteen kustannuksiin…

  • Meri Lumela: Joukkoliikenne tarvitsee matkustajia

    Meri Lumela: Joukkoliikenne tarvitsee matkustajia

    Koronaviruspandemialla on ollut suuri vaikutus joukkoliikenteeseen. Poikkeustilanteessa ihmisten liikkuminen on muuttunut määrällisesti ja laadullisesti. Kestävän liikenteen ja erityisesti joukkoliikenteen toimintaedellytysten turvaaminen on tärkeää monien yhteiskunnallisten tavoitteiden kuten osallisuuden ja yhdenvertaisuuden kannalta ja eritoten liikenteen päästövähennysten toteuttamiseksi. Pandemian aika vähensi ihmisten liikkumista huomattavasti. Etätyön mahdollistuminen ja sen myötä työn tekemisen paikkasidonnaisuuden väheneminen vaikuttavat pitkäaikaisesti esimerkiksi työmatkaliikenteeseen…

  • Kaisa Peltonen: Joukkoliikenteen ja pyöräilyn edistämiseen kunnianhimoisuutta

    Viimeisen muutaman vuoden ajan on ollut ilo seurata, miten tavoitteellisesti ja kunnianhimoisesti joukkoliikennettä on kehitetty. Selkeä johtaminen, tavoite ja mittarit ovat ohjanneet toimintaa tuloksellisesti. Iloksemme olemme myös saaneet huomata, miten hyvät tulokset ja kokemukset ovat kannustaneet panostamaan joukkoliikenteeseen yli puoluerajojen.

  • Ilona Helle: Hyvinvointi ja kestävä kehitys

    Jyväskylän kaupungin talousarviota vuodelle 2020 on valmisteltu tilanteessa, jossa kuntatalous on heikoin vuosiin. Kulunut vuosi on ollut valtakunnallisesti poikkeuksellisen huono, johtuen pääosin verokorttiuudistuksen yllättävistä vaikutuksista, mutta myös muista tekijöistä, kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden nousseista kustannuksista. Monissa kaupungeissa on tehty alijäämäisiä budjetteja, talouden tasapainottamistoimia, käynnistetty yhteistoimintamenettelyjä tai nostettu veroja. Myös Jyväskylän vuoden 2019 tilinpäätös tulee olemaan…

  • Antti Törmälä: Paras tapa toimia ja kätevin tapa liikkua on myös ympäristöä kaikista vähiten kuormittava

    Suomi on sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjään. Päästöistä merkittävä osa syntyy tieliikenteessä, missä suurin päästölähde on henkilöautoliikenne. 

  • Irene Hallamäki: Lähijunaliikennettä myös kehitettävä

    Käsittelemme tänään Linkki tulevaisuuteen 2030 – joukkoliikenteen keskipitkän aikavälin kehittämisohjelmaa. Sen mukaan seuraavien kymmenen vuoden aikana Jyväskylän on kannattavaa keskittyä vain linja-autoliikenteen lisäämiseen. Parannukset vuorovälien tiheyteen ja reitistöön sekä suunnitelmat lippujen hintojen alentamiseksi ovatkin tervetulleita ja joukkoliikenteen käyttöön aidosti kannustavia. Lähijunaliikenteen kehittäminen sen sijaan pannaan toistaiseksi jäihin, koska sen alkuinvestoinnit maksaisivat yli sata miljoonaa.

  • Kaisa Peltonen: Panostetaan kestävään liikkumiseen ja joukkoliikenteeseen

    Vihreät kaupunkirakennelautakunnan jäsenet ovat pääosin tyytyväisiä niin lautakunnan kuin kaupunginjohtajan esitykseen. Resurssien viisas käyttö on nostettu kaupunkirakenteen painopisteeksi tulevalle vuodelle kaupunkistrategiaa tukevista tavoitteista. Tästä olemme erittäin ilahtuneita. Tavoitteena on tukea eheää kaupunkirakennetta ja kannustaa kestävään liikkumiseen. Kestävän liikkumisen tukemisessa erittäin keskeisessä roolissa on joukkoliikenteen houkuttelevuuden lisääminen sekä kävelyn ja pyöräilyn määrien nostaminen. Lautakunta esitti joukkoliikenteeseen…

  • Ilona Helle: Varhaiskasvatus, perheiden ja vanhusten palvelut, joukkoliikenne

    Kaupunginjohtaja on tehnyt oman esityksensä Jyväskylän kaupungin talousarvioksi vuodelle 2019. Sen mukaan kaupungin talous on tasapainossa jo neljättä vuotta peräkkäin, vuosikate kattaa poistot ja tuloslaskelma on ylijäämäinen. Kunta- ja kiinteistöveroprosentteja kaupunginjohtajan esitys ei korottaisi vuonna 2019. Tämä on hyvä ja Vihreä valtuustoryhmä on veroprosenteista samaa mieltä. Kasvavan kaupungin investointitahti on kova. Investointibudjetti on vuosikatteeseenkin suhteutettuna…