Kategoria: Mielipidekirjoitus
-
Arto Lampila: Kuntien kiinteistösijoittaminen verovaroin ei ole hyväksyttävää
Mikä on kunnan tehtävä – ja mihin asti sen vastuu ulottuu? Tätä kysymystä ei voi olla pohtimatta, kun seuraa Seinäjoen, Vaasan, Kokkolan ja Lapuan omistaman Lakea Oy:n toimia. Yhtiö on ajamassa konkurssiin 19 omistamaansa taloyhtiötä eri puolilla maata – muun muassa Jyväskylässä, Kuopiossa, Turussa ja Espoossa. Nämä yhtiöt ovat toimineet Lakean Omaksi-vuokrausmallilla, jossa asukas maksaa…
-
Timo Lahtinen: Listavaali helpottaisi äänestämistä
Juuri käydyissä tuplavaaleissa oli 124500 hylättyä ääntä joka on todella suuri määrä. Syitä on pohdittu, mutta on selvää kun oli kahdet listat ja kahdet äänestyslaput niin ehdokasnumerot menivät sekaisin äänestäjillä eli kuntavaalilappuun tuli aluevaali numero ja toisinpäin. Muuta selitystä ei voi oikein olla. Olisiko nyt Suomessakin aika siirtyä suljettuun listavaaliin joka selkeyttäisi äänestystä kun äänestäjä…
-
Kannusta vai kurita – miksi valita, kun voi ottaa molemmat?
Hallituksemme näyttää valinneen erilaiset keinot tavoitteidensa saavuttamiseksi riippuen siitä, missä asemassa ihminen on yhteiskunnassa. Kehysriihessä hallitus on tekemässä päätöksiä, joilla ylimmät marginaaliveroasteet rajattaisiin enintään 52 prosenttiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että monien yli 100 000 euroa vuodessa (noin 8300 €/kk) tienaavien palkansaajien verotus kevenisi merkittävästi. Tavoitteena on parantaa työn kannustavuutta (esimerkiksi hyväpalkkainen työntekijä tavoittelisi vaativampaa ja…
-
Outi Soikkeli – Kulttuuri vaatii nyt rahaa ja tiloja!
Elinvoimaisen kaupungin kulmakivi on monialainen ja aktiivinen kulttuurikenttä. Kulttuuri ei ainoastaan rikastuta elämäämme, vaan sillä on myös kiistattomat hyvinvointivaikutukset ja merkittävä rooli kaupungin vetovoimassa. Kulttuurisesti elinvoimainen ympäristö houkuttelee asukkaita, opiskelijoita ja yrittäjiä. Valitettavasti nykyinen hallitus ei tunnista kulttuurin arvoa. Leikkaukset, jotka myös väistämättömästi heijastuvat kuntatasolle, uhkaavat kulttuuritoimintaa Jyväskylässä. Valtion tuen pieneneminen tuo paineen kunnille ja…
-
Arto Lampila – Hallituksen suhtautuminen kansalaisaloitteisiin on demokratian irvikuva
Hallituksen päätös olla edistämättä eheytyshoidot kieltävää kansalaisaloitetta, vaikka eduskunta on sen hyväksynyt, on räikeä osoitus siitä, mitä nämä puolueet demokratiasta ajattelevat. Aloite oli huolellisesti valmisteltu, keräsi laajan tuen ja tuotiin eduskuntaan kauden alussa pian hallitusneuvotteluiden päättymisen jälkeen. Silti hallitus vetoaa ”kiireeseen”, eikä aio ryhtyä konkreettisiin toimiin sen toteuttamiseksi. Nämä puolueet puhuvat paljon hallinnon tehostamisesta, nyt…
-
Timo Lahtinen – Vanhat metsät suojeluun
Iso osa EU:n jäljellä olevista vanhoista metsistä on Suomessa mutta Suomi on epäonnistumassa niiden suojelussa. Suomessa hakataan yhä vanhoja suojelunarvoisia metsiä ja suurin osa niistä uhkaa jäädä suojelun ulkopuolelle. Epäonnistumiseen johtaa poliittinen ilmapiiri jossa painotetaan biomassan tuotantoa luontokadon pysäyttämisen sijaan. Tämä on nähtävissä metsiensuojeluun liittyvissä budjettileikkauksissa ja selkeästi virheellisissä prosesseissa jotka epäonnistuivat EU:n vihreän kehityksen…
-
Meri Lumela – Millainen yhteiskunta – sellainen koulu
Suomen koulutusjärjestelmää on pidetty kansainvälisenä menestystarinana. 1970-luvulla toteutetun peruskoulu-uudistuksen tavoitteena oli kaikille yhteinen, yhdenvertainen ja saavutettava peruskoulu sekä osaamisen vahvistaminen. Hyvä ja tavoitteellinen kehitys konkretisoitui pitkään erinomaisina tuloksina kansainvälisissä oppimistulosten vertailuissa. Oppimistulosten romahtamisen taustalla on useita eri syitä. Koulutuksen resursseja on vähennetty, usein talousvaikeuksiin vedoten, mutta tavoitteista ja vastuista ei ole tingitty. Perusrahoituksen riittämättömyyttä on…
-
Sari Kokko – Luonnon vaikutus terveyteen tulisi nostaa kaavoituksen ja kaupunkisuunnittelun teemaksi
Keskisuomalainen (26.3) kirjoittaa upeasta Meijän Polku-verkoston luontosuosituksesta. Aihe on todella tärkeä ja yksi työkalu suomalaisten hyvinvoinnin ja mielenterveyden parantamisen työkalupakissa. Luonnossa liikkumisen ja oleskelun tiedetään tutkimuksen valossa lisäävän fyysistä aktiivisuutta, vähentävän stressiä, parantavan mielialaa, vahvistavan immuunijärjestelmää sekä parantavan kognitiivista toimintakykyä. Lisäksi auringon valo sopivasti saatuna mahdollistaa D-vitamiinisynteesin iholla. Maaseutuympäristössä kasvavilla lapsilla on todettu olevan vähemmän…
-
Arto Lampila – Mallia Tampereelta kulttuuritiloiksi
Tampereen kaupungin Kulttuurin Välitilat -toimintamalli tarjoaa tyhjillään olevia tiloja maksutta ja väliaikaisesti kulttuuri- ja taidetoimijoiden käyttöön. Tiloja voi hakea avoimessa haussa työskentelyyn, teosten valmistamiseen ja esittämiseen, projekteihin, näyttelyihin tai muuhun avoimeen ja yhteisölliseen luovaan toimintaan. Tavoitteena on hyödyntää tyhjiä tiloja, elävöittää kaupunkikulttuuria ja tarjota tilapäisiä tiloja kulttuuritoimijoille. Kulttuurin Välitilat -mallin käyttöönotto Jyväskylässä voisi tarjota nopeita ja joustavia…
-
Timo Lahtinen – Rantaraittia pitää leventää
Rantaraitti pitää leventää satamasta Schaumanin linnalle, koska tuolla välillä on varsinkin kesäkuukausina paljon käyttäjiä. On kaksi uimapaikkaa missä myös lapsiperheitä, koirien ulkoiluttajia, kävelijöitä, lenkkeilijöitä, äitejä lastenrattaiden kanssa sekä pyöräilijöitä. Usein syntyy vaaratilanteita raitin kapeuden vuoksi ja se on iso turvallisuusriski varsinkin lapsille ja iäkkäimmille ihmisille sekä myös pyöräilijöille. Rantaraitti on yksi Jyväskylän vilkkaimmista liikuntareiteistä ja se…