Kategoria: Mielipidekirjoitus

  • Timo Lahtinen – Rantaraittia pitää leventää

    Timo Lahtinen – Rantaraittia pitää leventää

    Rantaraitti pitää leventää satamasta Schaumanin linnalle, koska tuolla välillä on varsinkin kesäkuukausina paljon käyttäjiä. On kaksi uimapaikkaa missä myös lapsiperheitä, koirien ulkoiluttajia, kävelijöitä, lenkkeilijöitä, äitejä lastenrattaiden kanssa sekä pyöräilijöitä. Usein syntyy vaaratilanteita raitin kapeuden vuoksi ja se on iso turvallisuusriski varsinkin lapsille ja iäkkäimmille ihmisille sekä myös pyöräilijöille. Rantaraitti on yksi Jyväskylän vilkkaimmista liikuntareiteistä ja se…

  • Veera Turunen – Onko Jyväskylä valmis kansainvälistymään?

    Veera Turunen – Onko Jyväskylä valmis kansainvälistymään?

    ”Is the university ready for it? Maybe. Is the city ready for it? I don’t think so.” Näin Suomeen muualta muuttaneet korkeakouluopiskelijat kuvaavat Jyväskylän valmiuksia kansainvälistymiseen. Kaupunki ei ole valmis. Jyväskylän yliopiston tavoitteena on yli kaksinkertaistaa kansainvälisten opiskelijoiden määrä vuoden 2028 loppuun mennessä. Näin linjaa Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa solmittu sopimus, ja kansainvälistymistavoitteet koskevat muitakin Suomen korkeakouluja. Pelkästään…

  • Meri Lumela – Rajoitetaan energiajuomien myyntiä – asetetaan nuorten terveys etusijalle

    Meri Lumela – Rajoitetaan energiajuomien myyntiä – asetetaan nuorten terveys etusijalle

    Suomessa energiajuomien vapaata myyntiä on perusteltu yksilön omalla vastuulla, lainsäädännön puuttumisella ja valvonnan haasteellisuudella. Kaupan poistettua vapaaehtoiset myyntirajoitukset, on Jyväskylänkin kouluissa ja nuorisopalveluissa havaittu lisääntynyttä energiajuomien käyttöä. Tutkimukset osoittavat, että energiajuomat voivat aiheuttaa haittaa erityisesti lasten ja nuorten terveydelle. Energiajuomien sisältämä runsas kofeiini ja sokeri voivat johtaa unihäiriöihin, sydämen sykkeen kiihtymiseen ja keskittymisvaikeuksiin. Lisäksi juomien…

  • Tiina Victory – Älä vie lasten rahoja!

    Tiina Victory – Älä vie lasten rahoja!

    Edesmennyt topakka tätini kirjoitti sairaalahoidossa olleen miehensä suolapurkin pohjaan: ”Joka tämän varastaa, sitä piru rakastaa.” Suolapurkki pysyi sen jälkeen tallessa ja puoliso sai puuroonsa suolaa. Suomen esi- ja perusopetuksessa suunnitellaan parhaillaan, miten syksyllä järjestetään oppilaiden tuki uudella tavalla. Tähän uudistukseen on luvattu hallitukselta valtionavustusta yhteensä 100 miljoonaa euroa. Elokuussa voimaan astuvan lain mukaan uutta ryhmäkohtaista…

  • Ilona Helle – Koulutukseen investointi on investointi tulevaisuuteen

    Ilona Helle – Koulutukseen investointi on investointi tulevaisuuteen

    Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus saada laadukasta opetusta ja riittävästi tukea oppimiseensa. Jyväskylän on oltava kaupunki, jossa koulutus nähdään investointina – ei pelkkänä säästökohteena. Perusopetukselle ja varhaiskasvatukselle on turvattava riittävät resurssit, jotta oppilaat saavat tarvitsemansa tuen ja henkilökunta voi tehdä työnsä hyvin. Tämä on erityisen tärkeää oppimisen tuen uudistuksen tullessa tänä vuonna voimaan esi-…

  • Emilia Lakka – Pyöräilyn edistämisestä hyötyvät kaikki

    Emilia Lakka – Pyöräilyn edistämisestä hyötyvät kaikki

    Jyväskylän kaupungin pyöräilyn edistämisohjelmassa vuonna 2016 asetettiin kunnianhimoiseksi tavoitteeksi sen kulkutapaosuuden kaksinkertaistaminen 25 prosenttiin. Valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen mukaan tilanne ei kuitenkaan meillä ole vielä merkittävästi parantunut, vaan pyörällä tehtävien matkojen määrä on pysähtynyt 12 prosentin tienoille. Pyöräilyn edistämisen hyödyt ovat kiistattomat. Se on kustannustehokas liikkumismuoto, joka parantaa kansanterveyttä, vähentää liikenteen päästöjä ja tehostaa kaupunkitilan käyttöä. Kuitenkin…

  • Meri Lumela & Tuija Mäkinen – Hyvä, parempi Jyväskylä

    Meri Lumela & Tuija Mäkinen – Hyvä, parempi Jyväskylä

    Jyväskylä on haluttu opiskelu- ja asuinkaupunki, jolla on erinomaiset lähtökohdat kehittyä entistäkin vetovoimaisemmaksi. Viisaalla kaupunkisuunnittelulla voimme yhdistää tiiviiksi rakennetun ydinkeskustan ja erilaiset taajamat kiinnostaviksi asuinalueiksi, joissa palvelut ja kulttuuri ovat elämän ytimessä.  Haluamme tehdä Jyväskylän keskusta-alueesta elävän, turvallisen ja kulttuurisesti moni-ilmeisen kokonaisuuden. Kaupunkipuistot ja monimuotoiset viheralueet luovat viihtyisyyttä ja mahdollistavat monipuolisen kulttuuritarjonnan sekä kaikille avoimet kohtaamispaikat.…

  • Timo Lahtinen – Vesijettikielto Jyväsjärvelle

    Timo Lahtinen – Vesijettikielto Jyväsjärvelle

    Kun katsoo aurinkoista kevätaamua Jyväsjärvellä, näkymä on huikea. Valkoisena hohtava järvi, aurinkoinen taivas. Kesää jo vaalien jälkeen odotellaan, että pääsee uimaan, nauttimaan Lutakon puistosta, rantaraitilla kävelystä sekä satama kaikista palveluista. On yksi palvelu, joka pilaa rauhallisen ja kauniin idyllin: se on vesijetit ja niiden aiheuttama melu sekä  peräaallot, joista syntyy vaaratilanteita varsinkin lapsille sekä iäkkäimmille…

  • Tiina Victory – Säästöjen seuraus: opettajat ostavat itse oppimateriaalia Temusta

    Tiina Victory – Säästöjen seuraus: opettajat ostavat itse oppimateriaalia Temusta

    Tullessani töihin Jyväskylään luokanopettajaksi kolme vuotta sitten, pidin urbaanina legendana, että pyyhekumeja puolitettaisiin. Olin väärässä, ja hämmästely säästökohteiden luovuudesta on muuttunut tottumuksesta turtumukseksi.   Säästöt koulutoimelle ovat kuluneena lukuvuonna olleet shokeeraavia. On luovuttu Luontokoulusta, vähennetty henkilökuntaa ja opetusryhmät ovat kasvaneet. Pian luovutaan Kulttuurikompassista. Alakoulun isompien ruokailussa yksi aikuinen hoitaa noin 70 oppilaan ruokailun sujumisen. Luokat…

  • Risto Rönnberg – Peruskoulu on maamme paras innovaatio

    Risto Rönnberg – Peruskoulu on maamme paras innovaatio

    Peruskoulun periaatteet kirjoitettiin 60-luvulla edistyksellisten poliitikkojen toimesta, mutta opetuksen sisältö on aina ollut tutkijoiden ja asiantuntijoiden laatima.  Peruskoulun idea oli antaa kaikille kasvaville lapsille mahdollisuus kykyjensä mukaan edetä kouluttautumisessaan niin pitkälle kuin mahdollista, riippumatta perheen varakkuudesta tai sosiaalisesta statuksesta. Kansalaiskoulu-oppikoulu -järjestelmä oli erotellut jyvät akanoista ja hyvät pakanoista sen mukaan, millaiseen koulutukseen perheellä oli varaa. …