Olipa mukava lukea Jyväskylään laaditusta kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmasta (KäPy-ohjelma), jonka tavoitteena on kannustaa asukkaita kulkemaan puolet arjen matkoistaan joko jalan tai pyörällä. KäPy-ohjelma pohjautuu valtakunnallisiin strategioihin sekä sopimuksiin.

KäPy-ohjelmasta erityisesti nostan esiin terveys- ja ympäristönäkökulmat. Jyväskylän liikuntabarometrin 2024 mukaan 71 % jyväskyläläisistä liikkuu liian vähän suhteessa terveysliikuntasuosituksiin ja liikkumattomuuden kustannukset ovat Jyväskylässä vuosittain 80 M€. 85% jyväskyläläisistä asuu kuitenkin kestävän liikkumisen vyöhykkeellä. Jyväskylä on siten melko pieni ja kompakti kaupunki, jossa etäisyydet ovat maltillisia. Tämä mahdollistaa kävelyn ja pyöräilyn lisäämisen arjessa suurimmalla osalla kaupunkilaisista.

KäPy-ohjelma nivoutuu yhteen Resurssiviisas Jyväskylä 2040-ohjelman kanssa, jossa tavoitteena on, että Jyväskylä on päästötön, jätteetön ja ylikulutukseton kestävän hyvinvoinnin kaupunki vuonna 2040 sekä hiilineutraali vuonna 2030. Kävelyn ja pyöräilyn lisääminen parantaisi siten sekä yksilön että maapallon hyvinvointia. Se edistäisi jokaisen terveyttä, kuntoa ja toimintakykyä ja tekisi maapallosta päästöttömämmän ja ympäristöystävällisemmän. Lisäksi liikkumisen lisääminen lihasvoimin tapahtuvaksi on kustannustehokasta terveyden edistämistä vähentäen sairauksista aiheutuvia kuluja.

Jotta kävely ja pyöräily voivat lisääntyä kaupungissamme, olosuhteiden tulee olla kunnossa. KäPy-ohjelmassa tätä huomioidaan mm. turvallisilla liikenneratkaisuilla molemmille liikkumisen tavoille sekä aurauksen ja hiekoituksen oikea-aikaisuudella. Näillä toimenpiteillä edistetään myös esteettömyyttä ja saadaan liikuntarajoitteisille paremmat mahdollisuudet liikkumiseen.

Omana lisäyksenä KäPy-ohjelman rinnalle haluan nostaa vuokrattavien sähköpotkulautojen kieltämisen. Jyväskylä voi toimia edelläkävijänä Suomessa kieltäen vuokrattavat sähköpotkulaudat, jotka eivät edistä omalla lihasvoimalla tehtävää liikuntaa ja siten kansanterveyttä. Lisäksi vuokrattavien laitteiden pysäköinti ei paranna esteettömyyttä, josta kaupungin tulee huolehtia. Esim. heikkonäköiset ja liikkumisen apuvälinettä käyttävät joutuvat väistelemään kyseisiä kulkuväylille jätettyjä laitteita.

Jyväskylä olkoon liikuntapääkaupunkina esimerkkinä koko Suomelle niin vuokrasähköpotkulautojen kieltämisessä kuin kävelyn ja pyörällä liikkumisen lisäämisessä.

Hanna Jämsä,
Kirjoittaja on jyväskyläläinen kunta- ja aluevaaliehdokas (vihr.).

(Mielipidekirjoitus julkaistu alunperin Keskisuomalaisessa 24.1.2025)